Welk soort fototoestel past het best bij mij?

In een tijd waarin iedereen te pas en te onpas de smartphone gebruikt om selfies, groepsfoto’s en allerlei vakantiekiekjes te schieten, zou je bijna vergeten dat fototoestellen nog lang niet overbodig zijn. Professioneel fotografen die bijvoorbeeld een bruiloft portretteren of foto’s voor advertenties maken, zullen altijd nog kiezen voor een moderne, ouderwets fototoestel voor het maken van foto’s. En daar is een hele goede redenen voor! De kwaliteit van deze foto’s is simpelweg vele malen groter dan wanneer men een foto met de smartphone maakt.

Elk begin is lastig, ook bij het leren fotograferen!

Foto’s in de vorige eeuw werden allemaal gemaakt met een analoge camera. Wie daar tegenwoordig mee rondloopt, wordt vaak voor gek verklaard. En toch zijn er zeer goede redenen om een analoge fotocamera te gebruiken, zeker wanneer je als beginnend fotograaf van plan bent de professionele kant op te gaan. Een analoge camera helpt je namelijk kritisch te zijn bij het nemen van foto’s. Je hebt slechts een beperkt aantal foto’s op je rolletje, dus zult er langer over doen om de perfecte foto te maken. Je traint daarmee je vaardigheden en ontwikkelt een beter gevoel van zaken die bepalend zijn voor een goede foto, zoals bijvoorbeeld de lichtinval.

 

Foto’s maken zoals iedereen het doet

De meest gebruikte fotocamera is de compactcamera. Deze camera wordt vooral zo breed gebruikt, omdat het makkelijke toestellen zijn en vaak ook eenvoudig zijn te gebruiken en mee te nemen.Je kunt er doorgaans zeer mooie foto’s mee maken, mits de afstand tussen jou en hetgeen je fotografeert niet al te ver is. Voor foto’s nemen van veraf is dit soort camera niet echt geschikt. Voor mensen die een eenvoudige camera willen hebben om schitterende foto’s mee te nemen, is de compactcamera dus ideaal. Je zult er wel rekening mee moeten houden dat compactcamera’s niet al te veel instellingen hebben. Het is dus als het ware een toestel voor kant en klaar gebruik.

 

Foto’s van dichtbij of veraf nemen

Heb je al de nodige ervaring en een scherp oog, dan kun je kiezen voor de ietwat geavanceerdere bridgecamera. Daar kun je niet alleen meer instellen, maar ook een zoomlens op plaatsen, zodat je nog scherpere foto’s kunt maken. Wil je daarnaast ook foto’s van veraf kunnen nemen en tot tientallen meter kunnen inzoomen, dan is een systeem of spiegelreflexcamera de beste keuze. Je komt dan al aardig in de buurt van het professionele niveau want met beide soorten fotocamera’s heb je volledige controle over alle instellingsmogelijkheden.