Vier boeken over besloten dorpgemeenschappen

 

Dorpelingen die veel verzwijgen. Dorpelingen die blootstaan aan de ruwe natuur, ongenadige weersomstandigheden, ziekten… Dorpelingen en hun soms feodale verhoudingen. Telkens die ene vreemde man die bij hen komt wonen en ook zijn geheimen heeft. Genoeg voer voor volgende boeken:

 

Omdat ik een beetje vertrouwd ben met het werk van Claudel, wist ik min of meer waar ik me aan kon verwachten met Het verslag van Brodeck. En toch verbaasde ik me weer. Ik was vol bewondering over zijn perfecte dosering van hard en zacht, en zijn ingenieus en diepzinnig plot. Je moet er maar op komen… De ik-persoon, Brodeck, wordt door zijn dorpsgenoten uitgekozen om een verslag te schrijven over leven en dood (lees: moord) van de “Anderer”, een vreemdeling die enkele maanden eerder in hun dorp is komen wonen. Ondertussen houdt hij een persoonlijk document bij. Zowel over de “Anderer” als over zichzelf komt hij hoe langer hoe meer te weten… Wrede dingen. Maar geen Claudel zonder liefde en hoop. Die liefde in het boek is ontroerend mooi. Philippe Claudel, Het verslag van Brodeck, (De Bezige Bij)

 

Wat Maurice Pons (Frankrijk) daarentegen schrijft, is zwart, pikzwart. Het boek De seizoenen dateert al van 1965 en is pas in 2008 in het Nederlands vertaald. De vreemdeling Simeon komt van over de bergen in een ruwe boerengemeenschap terecht. Hij wordt bekogeld met een schapenschedel waaraan hij zijn grote teen kapot maakt. De verwonding zet zijn lichamelijke aftakeling in gang. Hij vindt onderdak in de plaatselijke herberg, gedreven door een vrouwmens dat aan elefantiasis lijdt. Alles heeft hij ervoor over om ingeburgerd te geraken. Hij sluit vriendschap met de meest groteske figuren en komt in de meest absurde en vernederende situaties terecht. De mensen zijn slecht, het leven is slecht, het einde is slecht, alles is slecht in dit boek. Er is geen hoop. En toch las ik dit boek graag. Ik las het als een groteske parabel. Ik hield van de (soms wel heel macabere) fantasie en de (soms wel heel inktzwarte) humor. Maurice Pons, De seizoenen, (Coppens & Frenks)

 

In Het licht van Torgny Lindgren (Zweden) gaat een jonge boer naar de stad om daar zijn droomvrouw te zoeken. Als zij niet blijkt te bestaan, neemt hij dan maar een drachtig konijn mee. De jonge man sterft nog dezelfde dag. Het konijn is besmet met een virus van “de grote ziekte” (lees: de pest) en binnen de kortste keren is heel het dorp besmet. Slechts zes dorpelingen overleven de epidemie. Dan begint de ellende pas echt. Hoe gaan zij om met hun verliezen? En hoe gaan zij vervolgens om met de buit die zomaar voor het rapen ligt? Er onstaat chaos en willekeur. En uiteindelijk gaan er steeds wonderlijker gebeurtenissen plaatsvinden in het dorp. Torgny Lindgren, Het licht, (De Bezige Bij)

 

En dan nu: een thriller. Eén keer per jaar verschijnt in het Nederlandse weekblad Vrij Nederland de detective & thrillergids. Zo’n 100 boeken worden besproken. Per genre (psychologische thriller, detective, rechtbankthriller, …) en volgens alfabet. Vrij Nederland geeft sterren. Slechts een vijftal krijgt er vijf. Ik laat me door die sterren leiden. Als er dan nog pockets bij zitten ook, schaf ik ze me aan voor op reis. Dit jaar was het De terechtstelling van Val McDermid, voor het eerst verschenen in 1999. Ik citeer de eerste zinnen op de achterflap. “Op een ijskoude dag in december 1963 verdwijnt de dertienjarige Alison Carter uit het geïsoleerde gehucht Scardale in Derbyshire, een in zichzelf gekeerde gemeenschap waar door iedereen de buitenwereld gewantrouwd wordt. …” 444 bladzijden spanning en vervreemding! Val McDermid, De terechtstelling, Poema Pocket (Luitingh-Sijthoff)

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie