Peter Wohlleben: Het verborgen leven van bomen (leesclub Dilbeek)


Biografie:

Wohlleben werd in 1964 in Bonn geboren en groeide op in Sinzig am Rhein. Zijn vader werkte op het ministerie van Financiën. Hij studeerde af als bosbouwingenieur en werkte als boswachter bij bij het Duitse staatsbosbeheer in het Rijnland.

Na 23 jaar nam hij daar ontslag, maar boswachter is hij wel nog steeds, nu van een gebied van 1200 hectare in de gemeente Hümmel in de Eifel. Nu doet hij het op zijn manier. Hij beheert het zo min mogelijk en de gemeente waarin zijn bosgebied ligt, laat hem begaan. Elk bosgebied in Duitsland moet omzet maken, en normaal is het de houtoogst die winst oplevert. Wohlleben verdient ook geld, maar zonder één boom geweld aan te doen. Zijn bos is rendabel door de rondleidingen die hij er geeft en door de vierkante meters ‘wild bos’ die particulieren kunnen adopteren. Wie wil, kan zich na crematie laten begraven in zijn bos; as in een beukenhouten urn in de grond, de boom als levende grafsteen. In zijn bos rijden geen zware tractoren of machines. „Die persen de bodem samen. Het duurt tot een volgende ijstijd voor de bosgrond zich daarvan herstelt.Het zware werk wordt gedaan door paarden. Hij hakt heus weleens een boom om, daar is hij ook helemaal niet tegen. „Maar het is net als met een geit slachten die een goed leven heeft gehad. Je doet het met respect, neemt niet meer dan je nodig hebt en verstoort de natuur zo min mogelijk.”

Vanaf het moment dat hij zijn bomen anders ging behandelen, is hij ook over ze gaan schrijven. Dat was in 2007. Nog geen jaar later had hij een burn-out. „Iedereen wilde mijn advies. Ik wilde alle bomen helpen. Maar ik kon het niet.” Het heeft hem vier jaar gekost om te herstellen en nog steeds doet hij het rustig aan. Zijn enorme succes in Duitsland wordt vaak toegeschreven aan de Duitse inborst. Verknocht aan de ongerepte natuur, de donkere wouden, de bomen die alles zagen. In welk sprookje van Grimm komt er nou geen bos, boswachter of houthakker voor? Wohlleben heeft zelf een andere verklaring. „Lang was er weinig vrolijks over de natuur te melden. Ik vertel je dat we iets geweldigs in onze eigen achtertuin hebben. Wezens groter dan walvissen en minstens zo sociaal. We weten niet hoe ze groeien of hoe oud ze kunnen worden, we weten nog bijna niks. Laten we ze leren kennen.”

Hij is gehuwd met Miriam en heeft twee kinderen. Ze wonen in een boshuisje in de bossen van Hümmel (in het Eifelgebied)

(veel van dit artikel komt uit NRC Handelsblad, artikel ‘Spijt van elke boom die hij heeft vermoord’ auteur Rinskje Koelewijn, 9 april 2016)

Andere boeken van Peter Wohlleben:

2016: Het innerlijke leven van dieren : liefde, verdriet, empathie – een verbazingwekkend inkijkje in een verborgen wereld
Elkaar verzorgende eekhoorns, trouwe en liefdevolle raven, meelevende bosmuizen, rouwende herten – zijn dat geen eigenschappen die uitsluitend aan mensen zijn voorbehouden? De gepassioneerde boswachter en bestsellerauteur Peter Wohlleben neemt ons mee door de complexe emotionele wereld van dieren. Op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten en indrukwekkendste voorbeelden en verhalen introduceert hij een wereld die nog maar nauwelijks bekend is: het gedrag en gevoelsleven van dieren op de boerderij en in het wild. Al snel wordt duidelijk dat dieren dichter bij ons staan dan we ooit hebben kunnen denken. Fascinerend, verhelderend, ongelooflijk!

2017 :Het bos : het handboek voor elke boswandeling
In deze handleiding neemt de populaire boswachter Peter Wohlleben ons mee op een ontdekkingsreis door de verborgen wereld van bomen en het bos. Op entertainende wijze vertelt hij hoe we verschillende bomen en hun eigenschappen kunnen onderscheiden. Daarnaast geeft hij talloze tips en adviezen over hoe je je weg kunt vinden zonder kompas of gps, onder welke bomen je moet schuilen tijdens een storm, welke bessen en paddenstoelen eetbaar zijn, hoe je dierensporen moet lezen, hoe je jezelf met natuurlijke insectenverdelgers tegen muggen, mieren en teken kunt beschermen, hoe je het bos met kinderen kunt verkennen en hoe je het best een nacht alleen in het bos kunt doorbrengen.

2018: Het geheime netwerk van de natuur : de verrassende samenwerking tussen planten en dieren
Loofbomen beïnvloeden de rotatie van de aarde, kraanvogels saboteren de Spaanse hamproductie en naaldbossen produceren regen. Hoe zit dat? De gepassioneerde boswachter en bestsellerauteur Peter Wohlleben dompelt ons in zijn nieuwe boek onder in de nauwelijks beschreven wereld van de interactie tussen flora en fauna: hoe beïnvloeden ze elkaar? Is er communicatie tussen de verschillende soorten? En wat gebeurt er als er iets in dit uitgebalanceerde systeem uit de hand loopt? Op basis van de nieuwste wetenschappelijke bevindingen en zijn eigen observaties vertelt hij ons de verbazingwekkendste verhalen over dit fascinerende samenspel.

mei/juni 2018: er komt een geïllustreerde versie van ‘Het verborgen leven van bomen’ uit voor kinderen

Enkele andere recente boeken over de terugkeer van de mens naar de natuur:

James Rebanks, Het herdersleven
Jennifer Ackerman: De genialiteit van vogels
Charles Foster: Leven als een beest
Tim Birkhead: De zintuigen van vogels. Hoe voelt het om een vogel te zijn?

Zie ook zijn website http://www.peter-wohlleben.de en op https://www.intelligent-trees.com/ vind je meer informatie over de documentaire naar aanleiding van het boek.

Over de structuur:

De enige reden waarom ik boeken schrijf, is om een groter publiek te bereiken. Het liefste geef ik rondleidingen in het bos. Wanneer mensen vroeger na zo’n rondleiding vroegen wat ze daarover konden lezen, was er niets dat ik kon aanraden. Als je let op de structuur van mijn hoofdstukken, zie je dat ze anekdotes zijn zoals ik ze vertel tijdens een wandeling: één onderwerp, precies genoeg info om even stil te staan en weer door te lopen. Al mijn hoofdstukken heb ik eerder voor een publiek gebracht. Door hun vragen krijgen mijn boeken hun vorm: traag, zoals een jonge beuk.” (bron: De Standaard, 17 dec 2017)

Enkele vragen:

1. Welke anekdotes over bomen heb je onthouden?
2. Waarom zegt Wollheben dat bomen sociale en familiale wezens zijn?
3. Wollheben dicht de bomen menselijke eigenschappen toe. Geef voorbeelden.
4. Wat is het wetenschappelijk gehalte van zijn betoog?
5. Het bos dient volgens Wollheben als voorbeeld voor de mens. Wat vind je van onderstaand citaat (uit De Standaard, 17 december 2016)?

Als we de natuur beter leren kennen, leren we ook bij over onszelf, want als bomen op mensen lijken, lijken mensen ook op bomen. Je kan de metafoor doortrekken naar de vluchtelingencrisis. Syriërs zijn mensen, het is in ons biologische eigenbelang om ze te helpen. Zelfs als we de hele Syrische bevolking zouden herbergen onder de 450 miljoen inwoners van de Europese Unie, zouden we nog niet soberder moeten leven. Praktisch gezien is het geen enkel probleem. Ik zou ze zelfs opvangen, als mijn levensstandaard erdoor zou dalen tot die van de jaren 70. Beuken weten het: hoe groter het bos, hoe sterker je staat, onder één voorwaarde: je moet elkaar helpen. Bomen die elkaar ondersteunen, zijn altijd beter af.”

6. Verklaar het succes van dit boek.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Dilbeek. Bookmark de permalink.

4 reacties op Peter Wohlleben: Het verborgen leven van bomen (leesclub Dilbeek)

 1. Rik Nys schreef:

  Dag,
  Graag had ik meer inlichtingen voor de lezing en wandeling op 20/5 over” Het verborgen leven van bomen. Prijs? plaats van afspraak? Kan ik nog inschrijven?
  dank,

 2. Ann Vandamme schreef:

  Beste,

  Leuk dat je geïnteresseerd bent. De lezing gaat door op zondag 20 mei van 10 tot 13 uur in het provinciedomein Huizingen en kost 8 euro (lezing, begeleide wandeling, hapje en drankje). Vanaf 1 april kan je je inschrijven op http://www.leesclub.be. Ondertussen is er zojuist een artikel verschenen in Pajot Zenne Magazine.

  Met vriendelijke groeten,

  Ann Vandamme

 3. Hilde kint schreef:

  Beste Anne,
  Ik wil me inschrijven met 2 personen. Maar blijkbaar gaat het nog niet? Of vind ik de juiste blz niet?
  Dank voor een reactie.
  Vriendelijke groeten,
  Hilde

 4. Ann Vandamme schreef:

  Dag Hilde,

  Sorry voor dit late antwoord. Ik ben pas terug thuis en eindelijk kan ik weer op mijn computer. De problemen met de website zijn vanmorgen wel opgelost. Normaal gezien moet je je nu gewoon kunnen inschrijven. Voor twee personen zal je dat wel twee afzonderlijke keren moeten doen.

  Met vriendelijke groeten,

  Ann Vandamme

Geef een reactie