Katleen Gabriels: Onlife (Bogaarden, november 2017)

Om de digitale week af te sluiten, organiseerden de bibliotheken van Gooik, Halle en Pepingen samen met Archeduc een lezing van Katleen Gabriels over onze digitale samenleving.

Katleen Gabriels

Katleen Gabriels is dokter in de moraalfilosofie en doceert computerethiek aan burgerlijke ingenieurs in Eindhoven. In Nederland is dat een verplicht vak, in België slechts een keuzevak. Ook op lager en middelbaar onderwijsvlak loopt België achter. Mediawijsheid wordt wel in de eindtermen opgenomen, maar op een wel heel vrijblijvende manier. Als het van Katleen Gabriels afhangt, wordt mediawijsheid al in de kleuterklas meegegeven. Kleuters kunnen misschien nog niet schrijven, maar ze tokkelen wel al vaak op een tablet.

Onlife

In haar boek ‘Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt’ (Uitgeverij Lannoo) bespreekt Katleen Gabriels de pro’s en contra’s van de digitale revolutie en houdt ze een warm pleidooi om onze technologische vooruitgang te laten samengaan met een ethische vooruitgang.
Want wat te denken over gegevens als wereldwijd 2 miljard likes & comments op Facebook en 1 miljoen selfies per dag? Daar slikken we wel even bij, maar kunnen we nog wel bevatten. Maar het gaat verder. Via ons surfgedrag kunnen algoritmen hele profielen van ons maken. Digitale applicaties kijken steeds vaker mee. De smartphone linkt beoordelingen aan salaris of legt premies vast volgens rijgedrag. En in China wordt er gewerkt aan een systeem om alle burgers een ‘sociale kredietcode te geven’, mede gebaseerd op hun gedragingen op internet. De grens tussen gebruik en misbruik van gegevens is soms wel heel dun.

een ethische houding

Geen wonder dat Katleen Gabriëls pleit voor een ethische kijk op en bewuste omgang met onze digitale realiteit. Wat ze op 6 november in ’t Schoolhuys in Bogaarden op een bevlogen en bevattelijke manier deed, doorspekt met vele voorbeelden uit ons dagelijks leven. Gelukkig konden de talrijke luisteraars de soms angstaanjagende feiten nadien doorspoelen aan de goedgevulde bar van OC ’t Schoolhuys.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie