Karel Glastra van Loon: De passievrucht (leesclub Leze en Zegge van Roosdaal, verslag van Mia Rock)

Karel Reinier Glastra van Loon werd geboren op 24 december 1962 en overleed op 1 juli 2005. Hij was een Nederlandse schrijver, publicist, columnist, cabaretier en politiek activist. Zijn bekendste boeken zijn Lisa’s adem en het later verfilmde De Passievrucht. Dit laatste boek is inmiddels in 31 talen uit 34 landen vertaald.Met De Passievrucht won Glastra van Loon de Generale Bank Literatuurprijs.

Het basisidee van De passievrucht intrigeert.
Armin ontdekt, dertien jaar na de geboorte van zijn zoon, tien jaar na het overlijden van diens moeder, dat hij altijd al onvruchtbaar is geweest. Die zoon, Bo, is dus niet zijn zoon. Bij Armin leidt dit tot een soort van razernij, abnormale nieuwsgierigheid. Na zijn huidige vriendin Ellen het vuur aan de schenen te hebben gelegd over wijlen zijn vriendin, haar beste vriendin Monika, zet Armin zijn onderzoek voort bij een ex, Monika’s huisarts en een toenmalige collega. Het is wat gemakkelijk detectivewerk, bijna niet te geloven.
Veel belangrijker dan het onderzoek naar de vader/dader is dan ook de werkelijke reden van Armins razernij. Niet Monika’s leugens – Armin had beter kunnen weten, ze hadden samen haar ex bedrogen, en zelf hield hij er ook een vrije moraal op na –, maar het feit dat hij geen vader meer zou zijn. Want hij is een leuke vader en Bo een leuk, vroegwijs kind. De liefde voor zijn zoon voel je heel goed aan.

onze mening
Het is volgens ons geen hoogstaande literatuur, maar de spanning wordt toch wel opgedreven om naar de climax te komen, te weten wie dan wel de vader is. Ook mochten sommige personages wat dieper uitgewerkt zijn.
De hoofdvraag die je kan stellen : Hoe goed ken de ander?

Dit boek werd door de leesclub Leze en Zegge van Roosdaal besproken op 23 oktober 2018

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Roosdaal. Bookmark de permalink.