Kamila Shamsie: Huis in brand (bespreking door Celesta Sarens voor het Leessalon van Dilbeek)

De roman wordt opgedeeld in vijf delen of verteld via de levens van 5 personen : Isma, Eamonn, Parvaiz, Aneeka en Karamat.

Door sommige leden werd dit in het begin als verwarrend ervaren. Na een tijdje lezen in het boek was dit geen probleem meer. Elk van deze personages heeft eigen specifieke inbreng in het verhaal. Isma de verantwoordelijke oudste zus die vastberaden is om haar eigen leven verder te zetten ( studies in Amerika ), Parvaiz en Aneeka de tweeling die sterk verbonden zijn en beiden onwettelijke zaken ondernemen. Eamonn de zoon van Karamat die een veel gemakkelijker leven leidt maar zich toch afzet , uit liefde ??, tegen de principes van zijn vader Karamat. Alle personages doen ons bepaalde overtuigingen in vraag stellen en nadenken.

Dit boek werd benoemd als een “ eye opener” :

De grondige controle van Isma op de luchthaven doet ons goed aanvoelen wat het is om te leven met een (moslim)migratieachtergrond en al extra verdacht te zijn omwille van de vader. Het verhaal geeft ons inzicht in het radicaliseringsproces. We krijgen er meer begrip voor zonder dat we het goedkeuren.
Het leven van Isma, Parvaiz en Aneeka was al gedetermineerd omwille van hun afkomst en het verleden van hun vader.

De familiale waarden worden in het boek op eigentijdse manier beschreven :

Hun familiale verbondenheid beleven zij via skype. Het mooie geluid van de ijskegels doet Isma aan Parvaiz denken en laat haar scherp het gemis van haar broer aanvoelen.
Via telefoon vertelt Isma een verhaal uit hun kindertijd aan Aneeka tot ze in slaap valt.

In het boek staan veel rake beschrijvingen :

De beschrijving van Karamat op een foto, en die zo reeds vroeg in het verhaal wordt gebracht
De beschrijving van verdriet op p.181 heeft velen geraakt en wordt voorgelezen in het leessalon.

Opinie:

Dit boek is een moderne versie van Antigone en doet ons ook denken aan het boekje van Stefan Hertmans : ” Antigone in Molenbeek “.
Iedereen heeft het boek graag gelezen en waardeert het omdat het inzicht geeft in de hedendaagse problematiek :
*radicalisering
*de nood om geliefden ondanks alles een waardige begrafenis te geven.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in De Wolfsput met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.