Hugo Claus: Het jaar van de kreeft (leesclub Leze en zegge van Roosdaal, verslag van Mia Rock)

Het Jaar van de Kreeft door Hugo Claus

Hugo Maurice Julien Claus werd geboren op 5 april 1929 en is overleden op 19 maart 2008. Hij was een Vlaams dichter, schrijver, kunstschilder en filmmaker. Hij was de meest bekroonde auteur uit het Nederlandse taalgebied. In de loop van zijn lange carrière schreef Claus gedichten, toneelstukken en romans. Hij ontving tijdens zijn leven verschillende bekroningen voor zijn boeken. De belangrijkste hieruit zijn 4 Staatsprijzen voor Toneelliteratuur, 1 Staatsprijs voor Poëzie en 1Staatsprijs voor Proza; de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding voor een Nederlandstalig auteur; de Driejaarlijkse Henriette Roland Holst-prijs voor zijn gehele toneeloeuvre; de Cultuurprijs van de Stad Gent (1978); de Constantijn Huygensprijs en de Aristeionprijs, de hoogste Europese literaire onderscheiding. Claus was sinds 1957 Ridder in de Orde van Leopold II, sinds 1971 Ridder in de Kroonorde en ook drager van de ‘Bronzen Medaille van de stad Gent’. In 1986 ontving Hugo Claus de Prijs der Nederlandse Letteren, de hoogste onderscheiding voor een Nederlandstalig auteur. De auteur gold sinds jaren als een kandidaat-winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur.

Zijn mislukte relatie met actrice Kitty Courbois diende als inspiratie voor Het jaar van de kreeft. Een roman die in de jaren 70 heel wat stof deed opwaaien en dus ook de zwarte lijst stond van de meeste Vlaamse katholieke colleges wegens te bandeloos. Nu is er een heruitgave van het boek dat ons op een bepaalde manier toont hoe lelijk de liefde kan zijn. Het is een roman vol seks, alcohol en nog andere genotsmiddelen. Het verhaal heeft weinig om het lijf. Pierre – ernstige boekhouder van goeden huize – ontmoet Toni, joviale kapster die eigenlijk geen schoonheid is, maar juist daarom valt Pierre voor haar en is hij hopeloos verliefd. Gaandeweg zakken ze dieper in hun ongeluk weg, de wanhoop van beiden die niet tot elkaar kunnen doordringen, onwil?, onmacht? Het boek geeft ook een kijk op de Amsterdamse milieus van de vroege jaren 70. Pierre merkt hoe ze zijn gladde kin en dure auto minachten. Je voelt hoe de seksuele revolutie zich nog volop aan het voltrekken is. Vrouwen zowel als mannen praten schaamteloos over seks. Maar vooral de vrouwen lijken het niet écht leuk te vinden, eerder iets wat je doet omdat het hedendaags is…

Onze leesclub had voorstanders maar ook vele tegenstanders. Je bent voor Claus of er tegen!

Besproken door Leesclub Leze en Zegge van bib Roosdaal op 4 december 2018

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Roosdaal. Bookmark de permalink.