Erik Vlaminck: Suikerspin (leesclub Leze en Zegge van Roosdaal, verslag van Mia Rock)

Erik Vlaminck is geboren op 2 juli 1954 en is roman- en theaterauteur. Hij leidde de Antwerpse Schrijvers Academie en de Vlaamse Auteursvereniging. Hij is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren en sinds 2018 voorzitter van PEN Vlaanderen. Voor Suikerspin kreeg hij de Provincieprijs Antwerpen voor Proza 2010

Jean-Baptist Van Hooylandt trekt in het begin van de twintigste eeuw van kermis naar kermis met levende menselijke rariteiten. Het meest verbluft hij het publiek met een vrouwelijke Siamese tweeling, de beschaafde Joséphine en de apathische Anastasia. Gelukkig is Anna, een andere kermisklant, vaak in de buurt om hen te verzorgen en zich hun lot aan te trekken. Maar in 1912 overlijdt de tweeling in dramatische omstandigheden. Anna bemoedert vervolgens de zoon van Jean-Baptist, Albert.

De verbitterde en marginale kleinzoon van Jean-Baptist, Arthur, ziet de uitbating van zijn kindermolen, de erfenis van zijn vader Albert, verloren gaan door de ontwikkelingen in de kermissector Er komt bij hem een schrijver langs die informatie zoekt over Jean-Baptist Van Hooylandt en over de mysterieuze omstandigheden van de dood van de tweeling. In de verrassende finale ontdekt hij dat Arthur niet de kleinzoon van Anna is, zoals iedereen al twee generaties lang dacht, maar van de tweeling.

Dit verhaal over vier generaties kermisleven zit vol afwisseling. De betrokkenen vertellen soms verschillende of onvolledige en daardoor misleidende versies van dezelfde verhalen.

Bespreking van Suikerspin door leesclub Leze en Zegge van bib Roosdaal op 11 september 2018

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken, bibliotheek Roosdaal. Bookmark de permalink.