Weer vol huis voor tweede pop-up leesclub

De tweede pop-up leesclub van de bibliotheken Pajottenland & Zennevallei had plaats in Galmaarden en stond dit keer in het teken van eigentijdse kunst. Het concept slaat aan want het maximum aantal deelnemers werd vlot bereikt.

Ditmaal stond het boek ‘Dat kan mijn kleine zusje ook. Waarom moderne kunst, kunst is’ (Will Gompertz) centraal. De titel van het boek is een opmerking die we vaak horen. In Villa Hellebosch ging kunsthistoricus en curator Stef Van Bellingen hier samen met de deelnemers uitgebreid op in. Vervolgens begeleidden de organisatoren van het collectief Pep-In-Gen hen op de kunstwandeling ‘Op & Af’ in Galmaarden. Bij elk kunstwerk werd stilgestaan bij de vraag: “Waarom is dit kunst?”.

Zelfs al schrijft Will Gompertz boeiend en met een knipoog, veel meer dan een leuk leerrijk overzicht van de kunstgeschiedenis vanaf de impressionisten is het niet. Voor de leken onder ons is het prima, maar zelf verwacht hij meer dan een opsomming van de stijlstromingen. Bovendien vindt hij dat het boek niet ver genoeg raakt. Wat met videokunst bij voorbeeld? Daar wordt in het boek met geen woord over gerept.

Zo bevlogen als Will Gompertz het verhaal van de moderne kunst aan leken vertelt, zo bevlogen doet Stef Van Bellingen dat voor leken en niet-leken. Een welkome extra op het boek dus. En als hij ons terloops het boek ‘De droom van Baudelaire’ van de Italiaanse Roberto Calasso vol vuur aanraadt… Geen wonder dat verschillende deelnemers zich het boek via bibliotheek of boekhandel aangeschaft hebben.

Want lezen doet lezen, toch?

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in literatuur met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie