Verslag van de studiereis van de bibliotheken P/Z: deel 2: De Letterschuur in Zonnebeke

De Letterschuur

letterschuur buitenEr stond al een bibliotheek in het kasteelpark van Zonnebeke, maar die was wat aan vernieuwing toe. In 2008 kwam de nieuwe bibliotheek er: de Letterschuur. De huidige bibliotheek is ondergebracht in de gerenoveerde schuur van het park waaraan nog een moderne nieuwe hal in cortenstaal werd gebouwd: oud en nieuw mooi verenigd. In de nieuwbouw is de jeugd-en kinderafdeling ondergebracht, terwijl in het renovatief gedeelte de volwassenenafdeling en audio-afdeling zit. Er is ruimte, en de kinderafdeling kan omgevormd worden tot een multifunctionele zaal.

3314074912_376b111a7e_n

Een bekende bibliotheek in een kleine gemeente

Zonnebeke heeft ongeveer 12.400 inwoners en haar bibliotheek telt zo’n 100.000 uitleningen per jaar. Dat zegt genoeg. Deze bibliotheek trekt aan. Dit uitleencijfer ligt zo’n 5 keer hoger dan dat van de oude bibliotheek. Bovendien zijn de vroegere filialen Beselare, Geluweveld en Passendale vervangen door uitleenposten in de plaatselijke basisscholen, die vrij beschikken over een collectie jeugdboeken en daar bovenop nog jaarlijks een veertigtal nieuwe jeugdboeken via de openbare bibliotheek krijgen.

De bibliotheek komt ook vaak in de media. Zij was de eerste bib die e-boeken begon uit te lenen. Ondertussen hebben verschillende Vlaamse bibliotheken dit project gevolgd.

Daarbij werd in 2011 de Letterschuur nog genomineerd voor de beste bibliotheek van Vlaanderen.

Zonnebeke heeft talent

De bibliotheek zelf werd ontworpen door de Zonnebeekse architect Wim Supply, die met dit project hoge toppen scheert. In de cortenstaalgevel staat een poessay (essay in poëzievorm) gegraveerd van de Zonnebeekse dichter/kunstenaar Jan Theuninck en in de bibliotheek zelf staat een boekeninstallatie van de eveneens Zonnebeekse Isodoor Goddeeris (die in de zomer van 2014 nog in de Sint-Maartenkathedraal van Ieper te zien was).

poessay

De poessay van Jan Theuninck heeft de titel ‘Tyne Cot’ die natuurlijk verwijst naar de grote begraafplaats even verderop, die de belangrijkste getuige is van de bloedige Slag van Passendale in 1917. In het kasteel van het park, naast de bib, is trouwens het interessante Memorial Museum Passchendaele gevestigd.

Tyne Cot . Toen jullie/ naar het front/ trokken/ waren jullie/levende helden/ en nu/ liggen jullie/ op de heuvel/ waar alleen/ papavers bloeien.

En wat vonden wij?

We vonden de bibliotheek uitermate sympathiek en uitnodigend, een geslaagde mix van ouderwetse gezelligheid en functionele hedendaagse architectuur. De mogelijkheden die de nieuwe ruimte biedt, toont duidelijk aan dat deze bib verder wil evolueren naar een informatief en educatief ontmoetingscentrum. We komen graag binnen enkele jaren terug. De ‘nuchtere’ passie van bibliothecaris Bart Verschaeve werkt aanstekelijk.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken, boekenkunst met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.