Verslag van de studiereis van de bibliotheken P/Z: deel 1: ARhus

We waren met 45 bibliotheekmedewerkers die maandag in augustus. En het regende. Maar in de bus van het Pajottenland naar het Verre Vlaanderen is het gezellig babbelen onder collega’s en, zoals we allemaal weten, is het aangenaam vertoeven in een bib. Op onze jaarlijkse studiereis stonden ditmaal de bibliotheken van Roeselare (Kenniscentrum ARhus) en van Zonnebeke (De Letterschuur) op het programma.

De naam ARhus

komt van Albrecht Rodenbach en ‘hus’. Wie een beetje West-Vlaams kent, herkent daar het woord ‘huis’ in. En dat is precies wat ARhus wil zijn: een open huis in de stad voor al wie zich in en buiten Roeselare wil bijscholen en ontwikkelen. Die openheid vertaalt zich meteen in het gebouw zelf. Door al het glas kan je er bijna doorheen kijken.

Een nieuw gebouw en een nieuwe visie

Het kenniscentrum bestaat nu al meer dan een jaar. Het maakt deel uit van het stadsvernieuwingsproject De Munt op de plaats waar vroeger de Bank van Roeselare en West-Vlaanderen stond. Dit project is een mooi voorbeeld van een publiek-private samenwerking tussen een groep lokale investeerders en de stad, die het centrale kantorencomplex opkocht om er een nieuwe openbare stadsbibliotheek in te richten. Het architectenbureau Buro II (*)van heel het masterplan (Muntsite en ARhus) ging uit van een nieuwe multifunctionele binnenstedelijke ontwikkeling met nieuw aangelegde pleinen.
Vorige week werd het plein op De Munt officieel geopend, maar heel de zomer al is er al onder de naam RSL Summerspot een urban beach met een pop-up bar. ARhus is van plan elk jaar met iets bijzonders op het plein aan te pakken. Wat weer het open karakter van het kenniscentrum toont.
Het nieuwe gebouw en de nieuwe aanpak werpt zijn vruchten af. Roeselare heeft ongeveer 60.000 inwoners. Na één jaar telde ARhus 15.000 actieve leners en 250.000 bezoeken.

Het bezoek

Na een koffie in het ARhus-café De Tassche (alweer West-Vlaams) kregen we een kort filmpje over hoe ARhus tot stand kwam. Vervolgens bezochten we onder de deskundige leiding van Yves Rosseel, de algemeen directeur, de verschillende verdiepingen, de magazijnen en het lokaal met het innameapparaat. We eindigden op het panoramisch terras op de vijfde verdieping.

roeselare-dakterras

Besluit

We hadden wat te weinig tijd voorzien om alles in ons op te nemen. Maar wat we zagen was een uniek toekomstgericht project. Bijna alles was aanpasbaar (de ruimtes, de mogelijkheden) zodat het kenniscentrum heel vlug op nieuwe noden kan inspelen. Aan de andere kant is door deze ‘mobiele’ visie de ‘bekleding’ van het gebouw schaars. Sommigen van onze groep vonden het gebouw daardoor ‘kil’. Maar we zijn warm ontvangen en het gebouw heeft zeker indruk nagelaten. ARhus is trouwens zojuist opgenomen in de prestigieuze Atlas of European Architecture.
Let ook op het kunstwerk van Wesley Meuris achter de ontvangstbalie.


(*) Buro II heeft ook de nieuwe bibliotheek van Ternat getekend, die in mei 2015 open ging.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.