Tommy Wieringa: Dit zijn de namen (verslag Norbert van leesgroep Leze en Zegge uit Roosdaal)

Dit zijn de namenNorbert, een lid van de leesclub Leze en Zegge uit Roosdaal, maakte een verslag waar elke lezer van de club zich in kan vinden.

Het eerste deel is een strikte afwisseling van een kleine groep, in de steppe zwervende vluchtelingen tegenover de belevenissen van politiecommissaris Beg. Ik was verbaasd dat dit boek zo brandend actueel is, gezien de migratie die zich momenteel voordoet en waar we allemaal mee geconfronteerd worden. In het begin van het boek lees ik dat Beg een computer en Internet heeft, het verhaal zou zich dus moeten afspelen in een vrij recent verleden, maar toen ik het boek las, heb ik me dikwijls afgevraagd wanneer deze belevenissen zich feitelijk afspelen. Het is onvoorstelbaar dat in onze tijden zich nog dergelijke taferelen voordoen, waarin amper de helft van de groep overleeft. Of moeten we dan toch de steppe vervangen door de Middellandse Zee ?

Het was vrij vlug duidelijk dat deze twee verhaallijnen verderop in het boek zouden samenkomen. Beg begint ook in zijn verleden te graven en krijgt meer en meer interesse voor het Jodendom. Er duikt dan ook een gelijkenis op in de twee verhaallijnen. Mozes of Abraham, ik weet het al niet meer, trokken veertig jaar door de woestijn en hielden een skelet bij zich. Hier hebben we een neger waar geen communicatie mee mogelijk is. Toch toont die medelijden en helpt een vluchteling te overleven. Desalniettemin valt hij in ongenade en wordt vermoord, om dan ineens een god te worden waarvan het hoofd ook meegenomen wordt gedurende de verdere tocht.

In dit hoofdstuk komen heel wat thema’s aan bod. In de groep zwervers: hoop op een beter leven, misleiding, groepsgedrag, naastenliefde, vooroordelen, bijgeloof, racisme, lijden, hoe ver moet men gaan om te moorden. Bij Beg: wispelturigheid van rechtsgedrag, misbruik van macht, agressiviteit van de overheid, humor in de relatie van Beg met zijn huishoudster, religie.

Waar het eerste deel de hoofdstukken chronologisch lopen en sterk gescheiden zijn, is het in het tweede deel alsof de hoofdstukken als in een spel kaarten door elkaar geschud zijn en lopen de twee verhaallijnen in de verschillende hoofdstukken door elkaar. Ik begrijp de meerwaarde hiervan niet. De zwervers beroven een oud vrouwtje en trekken verder om, zoals verwacht, in het dorp van Beg aan te komen. Beg zijn professionele activiteiten richten zich op het interviewen van de overgebleven zwervers. Wie de dader was komen we niet te weten, maar moeten we feitelijk niet weten aangezien Beg het uiteindelijk ook niet wou weten. De studie van Beg van de Joodse religie, komt mij eerder saai over. Emotioneel was dan de houding van Beg hoe hij de baby overneemt van de stervende moeder, sterk contrasteert met zijn houding tegenover de vrachtwagenchauffeur in het eerst deel. Zou dit het resultaat zijn van het besef Jood te zijn ?

Het derde deel tenslotte is vrij kort gehouden, alsof er zo vlug mogelijk een einde moest aan komen. We komen enkel te weten wat er met de jongen gaat gebeuren. Van de andere overlevenden, komen we niets meer te weten.

Misschien bevat dit boek nog veel meer dan ik nu onthouden heb. Het nodigt den ook uit het een tweede keer te lezen.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Roosdaal met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie