Tien boeken van Nederlandstalige schrijvers om naar uit te kijken dit najaar

1. ‘De onervarenen’ van Joke Van Leeuwen. In 2013 won Joke Van Leeuwen nog de AKO Literatuurprijs met de historische ‘Feest van het begin’. Ook haar nieuwe roman speelt zich af in het verleden. Het verhaal vertelt de lotgevallen van arme Nederlanders die in het midden van de 19de eeuw de grote oversteek wagen op zoek naar een beter leven. (oktober)
2. Herman Brusselmans schreef met ‘Zeik en de moord op de poetsvrouw van Hugo Claus’ een vervolg op ‘Zeik’. (september)
3. Arthur Japin lever met zijn ‘De gevleugelde’ weer een historische roman rond een uitzonderlijk figuur af, in de geest van ‘Vaslav’, ‘De overgave’ en ‘Een schitterend gebrek’. Zijn nieuwe roman vertelt over de Braziliaanse luchtvaartpionier Alberto Santos-Dumont. (september)
4. Stefan Brijs, de schrijver van ‘De engelenmaker’ (2005) en ‘Post voor mevrouw Bromley’ (2011) verlegt zijn grenzen in ‘Maan en zon’ naar Curaçao. De roman gaat over een jongen die ervan droomt onderwijzer te worden en wat er van die droom overgebleven is. (september)
5. Connie Palmen komt na enkele moeilijke jaren eindelijk weer met een nieuwe roman. In ‘Jij zegt het’ laat ze Ted Hughes aan het woord. Hij vertelt over zijn huwelijk met de dichteres Sylvia Plath die in 1963 zelfmoord pleegde. (oktober)
spiegelpaleis
6. ‘Spiegelpaleis’ van Saskia De Coster wordt als de grote opvolger van ‘Wij en ik’ beschouwd. Daarin vertelt ze over het wel en wee van de bewoners van een flatgebouw dat weldra tegen de vlakte zal gaan. (oktober)
7. Lara Taveirne kende met haar debuut ‘De kinderen van Calais’ een bescheiden succes. ‘Hotel zonder sterren’ speelt zich ditmaal af in het Bussaco Palace Hotel in het Portugese Coïmbra, één van de mooiste hotels ter wereld, waar twee ex-geliefden elkaar terugvinden. (oktober)
8. Uitkijken is het naar de eerste roman van Felinne Minne, de achterkleindochter van George Minne. In ‘De kunstwereld en ik’ vertelt ze voornamelijk over haar leven aan de academie en daarbuiten. (september)
9. Van Christophe Vekeman komt één dezer dagen ‘Hotel Rozenstok’ uit. In deze roman is hij het hoofdpersonage. Hij bezint zich over zijn leven in een vervallen hotel ergens in Noord-Nederland. Hij wil namelijk stoppen met schrijven en zich in het echte leven begeven. Wat uiteindelijk tot een roman leidt…(sept)
10. Kristien Hemmerechts is pas 60 geworden en viert haar verjaardag met een nieuwe roman. In ‘Alles verandert’ beschrijft ze intriges in de universitaire wereld. (september)

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in literatuur met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.