SAMEN LEZEN in de bib van Pepingen, ism Het Lezerscollectief

Het verhaal

Black, dat is de huidskleur van Marie Evelyne. Ze is 16 jaar, woont met haar ouders in Brussel en gaat er naar school. Tot op een dag haar neef David voorstelt om een veel opwindender leven te gaan leiden bij de jongerenbende The Black Bronx. Voor Marie Evelyne betekent haar zwarte huid dat ze nooit de kansen zal krijgen waarop ze hoopt. Ze besluit haar saaie leventje vaarwel te zeggen en als Mavela het straatleven van The Black Bronx te delen.

De huidskleur van de Marokkaan Marwan is een toontje lichter maar ook hij voelt de ongelijkheid. Hij heeft zich aangesloten bij de 1080ers die op hun beurt in Brussel hun macht willen tonen en manieren zoeken om te overleven.

Mavela en Marwan ontmoeten elkaar voor het eerst op het politiebureau. Het is het begin van wat een onmogelijke liefde lijkt.

Het boek en de verfilming ervan

Dirk Bracke heeft hun verhaal in het boek BLACK opgeschreven.

Adil El Harbi en Bilall Fallah hebben er een film van gemaakt waarin ook het vervolgboek BACK is verwerkt.
De Openbare Bibliotheek van Bellingen heeft jongeren tussen 16 en 18 jaar uitgenodigd om het boek van Dirk Bracke samen te lezen en erover te praten.

Op 28 april worden ze dan verwacht in De Meent in Alsemberg voor een voorstelling van de film waarbij de auteur Dirk Bracke, de actrices Martha Canga Antonio en Ashley, de regisseur Bilall Fallah èn een politieagent uit Matonge ook aanwezig zullen zijn voor een gesprek en antwoord op de vragen.

Het lezerscollectief

4 woensdagnamiddagen telkens van 14 30u tot 16 00u lezen Jarne, Jent, Lorenzo, Nadine, Stenz, Thomas en Zippora samen met Eliane van het Lezerscollectief in een lokaal van de Bibliotheek van Bellingen. Een hapje en een drankje zorgt er mee voor dat SAMEN LEZEN een aangename bezigheid wordt.

Dit verslag werd me ‘ingefluisterd’ door Eliane De Moor van Het Lezerscollectief. Meer info over Het Lezerscollectief vind je op lezerscollectief.be

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Pepingen met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie