Renee Knight: Het boek over jou (verslag van leesclub Roosdaal door Mieke Massaer en Norbert Verbestel)


“Het boek over jou” is eerder uitgebracht onder de titel “Disclaimer” (2015).

“Disclaimer is een kort stukje tekst waarin een schrijver erop wijst dat de informatie in een boodschap alleen voor de desbetreffende persoon is bedoeld en dat de schrijver niet aansprakelijk kan worden gesteld voor verkeerd gebruik van de informatie.”

Catherine is diep geschokt wanneer ze in een thriller de gedetailleerde beschrijving van een
gebeurtenis uit haar eigen leven van twintig jaar eerder tegenkomt. Wanhopig leest ze verder, tot ze uiteindelijk vol afschuw haar eigen dood beschreven ziet.
Welk geheim draagt Catherine met zich mee? Wie wil haar na vele jaren kapotmaken? Maar vooral kan Catherine het tij nog keren?

In “Het boek over jou” draait alles rond twee koppels met elk één kind, al dan niet nog in leven.
“Het boek over jou” komt erg langzaam op gang. De eerste hoofdstukken zijn bijgevolg niet de meest interessante van het boek. Stap voor stap worden de lezers op de hoogte gebracht van hoe de relaties tussen de beide families verlopen. Het verhaal begint meer en meer te fascineren doordat er steeds meer van Catherine’s geheim wordt prijsgegeven. Het maakt je nieuwsgierig naar wat er twintig jaar eerder is gebeurd.

De ontrafeling van Catherine’s geheim gebeurt aan de hand van flashbacks. Daarnaast wordt het verhaal vertelt vanuit twee perspectieven, namelijk het perspectief van Catherine zelf en het perspectief van de schrijver (Stephen Brigstocke) van het boek ‘De perfecte vreemdeling’, ieder met hun eigen visie op het gebeurde. Het kat-en-muisspel tussen de twee is boeiend en geloofwaardig. Catherine, de vrouw die een donker geheim wil verbergen en daarvoor moeilijke en soms onbegrijpelijke keuzes moet maken, en Stephen, de gepensioneerde leraar en weduwnaar die, op wraak belust, Catherine belaagt.

In eerste instantie kregen vele lezers sympathie voor het ene koppel en afkeer van het andere. Dit veranderde geleidelijk doorheen het verhaal en door de soms voorspelbare wendingen. Het gevolg is dat de lezers nu een afkeer krijgen van het ene en sympathie voor het andere echtpaar, wat toch wel een boeiende evolutie is.
Beide personages zijn goed uitgewerkt hoewel dat van Stephen wat beter invoelbaar is. De overige personen blijven aan de oppervlakte en maken bijgevolg niet zoveel indruk.

Aan het eind van het verhaal zorgt de auteur van “Het boek over jou” nog voor een aantal onverwachte wendingen. Sommige lezers waren niet echt overtuigd en vonden deze wendingen niet altijd even geloofwaardig. Hoewel het boek geen op-het-puntje-van-je-stoel-spanning heeft, zorgen deze wendingen er wel voor dat de ontknoping spannend blijft.

Het boek is geschreven in een heldere taal met goed leesbare zinnen en zonder al te veel bijkomstigheden . Het boek krijgt als genre “thriller” mee, maar volgens sommige leden van de leesclub zou het genre drama beter bij het boek passen.

“Disclaimer” geeft je genoeg stof tot nadenken. Want moraal van het verhaal: niets (en niemand) is wat het op het eerste zicht lijkt en ieder verhaal heeft meerdere kanten. Zonder die te kennen, kun je moeilijk een juist oordeel vellen. Aan de hand van de gedachten van Catherine en Stephen geeft Knight de stellingen in een discussie, over wie nu slachtoffer en wie nu dader is, goed weer. Het is vervolgens aan de lezer om na het lezen van het boek een oordeel te vellen.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Roosdaal. Bookmark de permalink.

Geef een reactie