In zijn jeugd las hij veel en bracht hij ook veel tijd door met jagen en vissen. Toen hij op zijn 18de zijn studies voltooide, ging hij bij zijn vader werken op de houtzagerij. Hij trouwde op zijn 19de met de 16-jarige Maryann Burk en kregen meteen een dochter, en een jaar later een zoon. Het gezin hield zich in stand met honderd en één jobs. Hij als conciërge, vertegenwoordiger, bibliotheekbediende,… Zij als serveuse, verkoopster, leerkracht, … Ze verhuisden tenslotte naar Californië. Daar begon Carver een cursus creatief schrijven, en later zette hij zijn literaire studies verder aan de universiteit. Verschillende jobs, de zorg van twee kinderen èn de poging om te schrijven deden hem daar naar de fles grijpen. Hij werd alcoholist.
In 1977 leerde hij de dichteres Tess Gallagher kennen met wie hij in 1988 trouwde. Zes weken later stierf hij aan longkanker.
Carver wordt beschouwd als één van de grootste Amerikaanse auteurs van de 20ste eeuw en de belangrijkste kracht achter de heropleving van het kortverhaal in de jaren tachtig.
B.Bibliografie:
1976: Will you please be quiet, please? (Wees alsjeblief stil, alsjeblieft)
1977: Furious Seasons
1981: What we talk about when we talk about love (Beginners)
1984:Cathedral
1988:Elephant
Bekende bloemlezingen:
1988: Where I’m calling from
1993: Short cuts (Zie film van Robert Altman)
Hij schreef ook gedichten.
C.Stijl:
Carver zegt van zichzelf dat hij “neigt naar bondigheid en intensiteit” en daarom “verslaafd is aan het kortverhaal”. Zijn voorkeur voor het kortverhaal was ook een noodzaak. Het is een genre dat “op één plaats èn in een korte tijdspanne” kan geschreven worden. Veel van zijn verhalen zijn geïnspireerd op zijn eigen leven en op zijn ervaringen in het arbeidersmilieu.
Zijn werk wordt gerekend tot het ‘dirty realism’. Het belangrijkste kenmerk van zijn verhalen is het minimalisme. Toch moet hier een voetnoot bij gemaakt worden. Zijn leraar en mentor John Gardner raadde hem aan om “ vijftien woorden ipv vijfentwintig woorden te gebruiken. Zijn uitgever Gordon Lish reduceerde die vijftien woorden nog eens tot vijf woorden.
D.Enkele vragen:
1.Voor het verhaal werkelijk begint, wordt kort een overzicht gegeven van Ralph Wymans leven. Welk idee krijg je van hem? Is het belangrijk voor het verhaal?
2.Welke les krijgt Ralph mee van zijn vader?
3.Het verhaal bestaat uit drie delen. Welke?
4.Wanneer begint het verhaal pas echt?
5.Sommige scènes staan in cursief. Daarin slaat Ralph zijn vrouw Marian Ross. Waarom staan deze scènes in cursief?
6.Vervreemding en identiteit zijn de belangrijkste thema’s in het verhaal.
a.Welke feiten geven dat weer?
b.Welke stilistische kenmerken beklemtonen die thema’s?
7.“Jezus!” het woord schoot uit hem op. “Maar zo gaat het met jou altijd, Marian!” En hij begreep dat hij daarmee een nieuwe, diepgaande waarheid had uitgesproken.
Welke waarheid?
8.Wat is er juist voorgevallen tussen Marian Ross en Mitchell Anderson?
9.Verklaar de titel.
10.Hoe eindigt dit verhaal?