Rascha Peper: Wie scheep gaat (boekbespreking maart 2004)

wie scheep gaat 1wie scheep gaat 2Biografie (tot 2004) :
Rascha Peper (pseudoniem van Jenneke Strijland) werd op 1 januari 1949 in Driebergen geboren. Ze studeerde Nederlands, met als hoofdvak Middelnederlandse literatuur, en werkte enige tijd als lerares. In 1983 verhuisde ze naar Wenen vanwege het werk van haar partner die in dienst was van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar begon ze, omdat ze zich nogal ‘op zichzelf teruggeworpen’ voelde, werk te maken van het schrijven. Eind 1999 verhuisde ze naar New York, waar haar man als diplomaat bij de VN-missie werkt.

Bibliografie (tot 2004) : (belangrijkse werken)

1990: De waterdame : verhalenbundel
1991: Oesters :over de liefde van een jonge vrouw voor een veel oudere man
1992: Oefeningen in manhaftigheid: verhalenbundel vanuit mannelijk perspectief
1993: Rico’s vleugels (bekroond met de AKO literatuurprijs): over de kleine crimineel Rico die Enst Bol helpt bij het catalogiseren van een beroemde collectie van 200.000 schelpen.
1995: Russisch blauw: over een jonge historicus die een werk maakt over de laatste Russische tsaar en zijn familie
1998: Een Spaans hondje: over de bouw van een kathedraal in een dorpje in de Sierra Nevada
1999: Dooi: Ruben Saarloos ligt met zijn boot vast in het bevroren Ijselmeer. In zijn wekenlange eenzaamheid vermindert zijn mensenhaat en begint hij naar een familie te verlangen. Wachtend op ‘het grote smelten’ begint hij vreemde dingen mee te maken…
2003: Wie scheep gaat

Enkele personages:

Centraal staat Hanna, die twee jaar geleden als opvarende van een zeiljacht voor de Marokkaanse kust naar de zeebodem is gezonken. Haar lichaam is nog steeds niet geborgen.
De achterblijvers leven verder, in beslag genomen door hun eigen dagdromen, herinneringen en ambities. het zijn twee ex-vriendjes, Robin Quaadvlieg en Gerard Sikkema, het nichtje Emma De Wilde en de vader van Hanna, Alfons LeCoultre sr., die ieder met hun eigen leven haarscherp door Peper worden neergezet. Een vijfde personage, Van Waardenburg, lijkt geen verband te hebben met Hanna en haar verleden, maar speelt door zijn gedrag als insluiper in huizen een zeer belangrijke rol bij de ontknoping.
Andere personages zijn:
de Poolse Eulalie Babiradsky en haar ouders,
Eva en Dirk (ouders van Emma),
Star/Sterre (vriendin van Emma),
Sai Kho Cheng (vriendje Emma),
Hooykaas (leraar Nederlands),
Liesbeth (moeder van Star),
Pam (echtgenote van Van Waardenburg),
Marissa (flirt van Gerard)

Enkele citaten uit een recensie van John Vervoort (DS 17/07/2003, titel ‘Prachtroman van Rasha Peper):

De manier waarop Peper vertelt over haar personages getuigt van een sterk empathisch vermogen en een groot literair talent.

Peper slaagt erin om schitterende scènes te schrijven die nu eens hilarisch en dan weer ontroerend zijn. Grappig bijvoorbeeld zijn Sikkema’s beslommeringen met de Poolse familie van wie hij een flat in Manhattan huurt. Die familie wil maar niet vertrekken en houdt zich gedeisd in een achterkamertje.

Peper houdt op het einde nog genoeg mysteries over waarover je kunt nadenken.

Wie scheep gaat is een ambitieuze roman die de grote thema’s op een onnadrukkelijke manier te berde brengt. Dit is werk van een auteur op het toppunt van haar kunnen, die weet hoe ze lezers een verhaal kan binnenslepen, die situaties bedenkt die herkenbaar zijn en intrigeren, die nergens goedkoop cynisch wordt, maar respect heeft voor haar personages, en die haar verhaal op een bijna achteloze, maar uiterst geraffineerde manier vertelt.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie