Pogingen iets van het leven te maken. Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83 1/4 jaar (leesclub Dilbeek)

Auteur:

? Zie artikel onderaan

Personages:

De vrienden van Omanido:
Evert Duiker met hond MO
Edward Schermer
Grietje De Boer
Graeme Gorter
Eefje Brand
Ria en Antoine en Ria Travemundi

Directrice zorgcentrum: Mevrouw Stelwagen

Secretaresse Anja

Zie ook trailer van de verfilming van het boek op npo 1.

Enkele vragen

1. Beschrijf het leven in het zorgcentrum waar Hendrik Groen verblijft. Is dit herkenbaar met de zorgcentra in België?
2. Waarom schrijft Hendrik Groen een dagboek? Schrijf je zelf ook een dagboek?
3. Wat weten we van Hendrik Groen?
4. Waarom wordt de groep Omanido opgericht?
5. Hoe wordt de buitenwereld beschreven? En de familie die op bezoek komt?
6. Af en toe slaat Hendrik enkele dagen over in zijn dagboek. Wanneer?
7. Hendrik leest zijn vriendin Eefje voor in het ziekenhuis. Welke boeken? Welk effect heeft het voorlezen?
8. Hendrik Groen is niet vies van enige maatschappijkritiek. Toon aan.
9. Welke thema’s komen aan bod?
10.Verklaar het succes van dit boek in Nederland, en nu ook in België.

Enkele citaten

Donderdag 13 juni:
“Bij somigen gaat de teleurstelling dat ze niet mee mogen doen in aan ons clubje over in afgunst en nijd. Afgunst en nijd die hier alle tijd krijgen om wortel te schieten.
Onderschat nooit de haatdragenden, de intriganten en kwaadsprekers. Zij bestoken de milde of onverschillige of onwetende medebewoners met opmerkelijke hardnekkigheid. De aanleiding is meestal klein maar de gevolgen op lange termijn mogen er zijn: minachting, onbegrip en haat. Als iemand de hele dag niets van belang om handen heeft, worden kleine dingen groot. De tijd van een mens moet gevuld, de aandacht moet ergens op worden gericht. Nare karaktertrekjes zoeken een uiweg. In tegenstelling tot wat je misschien zou mogen verwachten, wordt de kleingeestigheid groter en de ruimdenkendheid kleiner met het stijgen der jaren. Oud en wijs is eerder de uitzondering dan de regel”.

Vrijdag 13 december:
“Vrijdag de dertiende, een mooie dag om een staatslot te kopen. Er moet altijd iets overblijven om op te hopen. Als ik de jackpot win, koop ik een klein privébejaardenhuis voor mijzelf en mijn vrienden. Er zal geen directie, portier of raad van toezicht zijn. Geen human resource manager, accountant en reglementen. Dat alles scheelt bakken geld en een hoop gezeur. Er is wel plaats voor gezond verstand, vriendelijk personeel en een goede kok op afroep, voor als we geen zin hebben om zelf te koken in onze mooie keuken. Een huis met ruime, lichte kamers waar je een poes of hond of kerstboom mag houden als je dat zo nodig wilt.
Simpel toch eigenlijk.
Blijf dromen, Hendrik.

Boekentips:

Artikel uit Trouw, 23 november 2016 van Isabel Baneke

Hendrik Groen wint de NS Publieksprijs. Maar wie is hij?

Cover van het boek ‘Pogingen iets van het leven te maken’. © Meulenhof
Zijn eerste ‘dagboek’ won vanavond de NS Publieksprijs. Maar wie is Hendrik Groen toch, de fictieve bejaarde uit Amsterdam-Noord die al twee jaar in het geniep zijn levensverhalen neerpent?
Ondanks de grote schare oudere, internetloze fans, is ‘Pogingen iets van het leven te maken’ verkozen tot Boek van het Jaar. Het ‘dagboek’ van een 83-jarige in een Amsterdams seniorencomplex versloeg vanavond onder meer ‘De Amerikaanse prinses’, ‘Gij Nu’ en ‘Neem een geit’ in de strijd om de NS Publieksprijs.
Maar wie krijgt de sculptuur, 7500 euro en een jaar lang gratis reizen in de eersteklascoupé van de trein eigenlijk? Hoewel het boek ruim twee jaar geleden verscheen, is de werkelijke identiteit van Hendrik Groen nog altijd niet bekend. Alleen uitgever Meulenhoff weet wie zijn pen vasthoudt.
‘In de schaduw is het beter’
In 2013 probeert toenmalig redacteur van Het Parool Paul Arnoldussen als eerste de naam van de schrijver te achterhalen. Voordat ‘Pogingen’ wordt gepubliceerd, schrijft Groen namelijk al dagelijks stukjes op de website van het voormalige literaire tijdschrift Torpedo.

Arnoldussen vindt een e-mailadres en er komt contact. “Vergeef mij, het is niets persoonlijks, u lijkt mij een journalist uit het goede Hollandse hout, maar van een ontmoeting in levende lijve wil ik afzien”, schrijft Groen. “In de schaduw is het beter.”

Over zijn naam houdt hij zijn lippen stijf op elkaar. Wel leidt het mailverkeer, dat wordt afgedrukt in Het Parool, tot het eerste boek van Groen. Naar aanleiding van het artikel benadert uitgeverij Meulenhoff de bejaarde dagboekschrijver en zes maanden later verschijnt ‘Pogingen’.
Mysterie
Daarmee groeit niet alleen de populariteit van Groen, maar ook de nieuwsgierigheid naar zijn ware ‘ik’. De afgelopen jaren zijn vele namen genoemd. Zou het Arnon Grunberg zijn, die als schrijver eerder poseerde als Marek van der Jagt? Kluun misschien? Of Trouw-columnist en verpleeghuisarts Bert Keizer? Iedere verdachte ontkent stellig schuil te gaan achter Hendrik Groen.

Afgelopen april lijkt het mysterie te zijn opgelost. De Volkskrant onthult dat Hendrik Groen werkelijk Peter de Smet heet. De redactie heeft De Smet, een 61-jarige oud-muziekleraar uit Amsterdam, ontmaskerd via een reactie op een literair weblog. Daarin schrijft een medewerker van uitgeverij Liverse de naam van de bestsellerschrijver. Ook details in het boek wijzen in de richting van De Smet.

De Volkskrant confronteert de Amsterdammer met zijn bevindingen. Maar De Smet, die houdt zich van de domme. Zou het ‘m zijn?

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Dilbeek met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie