PF Thomése: De onderwaterzwemmer (verslag leesclub Roosdaal door Mia Rock)

De onderwaterzwemmer begint met een cruciaal drama: tijdens de oorlog wil de vader van Martin hem leren hoe hij ’s nachts ongezien de rivier moet overzwemmen naar onbezet gebied. Maar eenmaal aan de overkant is de vader verdwenen en zal hem nooit meer terug zien.

Dertig jaar later gaat hij met zijn vrouw in Afrika op zoek naar een albino jongen die haar school op afstand heeft geadopteerd. Daar wordt hij op een boottocht met het verleden geconfronteerd. Na een hels avontuur wordt de stiefzoon gevonden, maar de echtgenote zal deze reis niet overleven.

Nog eens dertig jaar later heeft hij op Cuba bij een ongelukkige val zijn rug gebroken. De stiefzoon is ondertussen arts geworden en is blij voor hem te kunnen zorgen. Pijnlijk en ongemakkelijk bungelend in een soort draagzak in het ziekenhuis kijkt hij terug op wie hij geweest is en wat hij van zijn leven gemaakt heeft. “Dood, verlies, gemis: daar is het steeds op uitgedraaid.” Wat hem het meest steekt, is dat zijn dochter zich verwijtend van hem heeft afgekeerd. Het verschijnen van de kleinzoon maakt van het verhaal nog een wat happy-end.

Het verhaal is heel mooi geschreven. Hij gebruikt korte zinnen, die soms prachtig neergeschreven worden : Het kind dat niet zonder hem kan, en zonder wie zijn leven zinloos is.” En ook: “Je kind heb je altijd bij je, waar je ook bent. …
Ieder van ons heeft het boek graag gelezen, dit boek verdient een prijs.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Roosdaal met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie