Persoonlijke top 10 van 2012

mrs dallowayherinneringenrob van essen 2suikertand 1voordat we afscheid nementweede persoon enkelvoudopen stad4waarom heb je het paardsaturnusMijn persoonlijke Top 10 van de boeken die ik in 2012 gelezen heb:

1. Virginia Woolf, Mrs Dalloway en haar Schrijversdagboek. Deze titels zijn meteen de enige die in het Nederlands te verkrijgen zijn. Ik vond de taal zo bijzonder en mooi, en ook de inhoud (=werking van de geest) sprak me heel erg aan. Met Virginia Woolf is voor mij een nieuwe literaire wereld opengegaan.
2. Torgny Lindgren, Herinneringen, De Geus. Als fervent fan van deze schrijver moest ik dit boek wel lezen. In de herinneringen lees je het levensverhaal van deze schrijver uit het noorden van Zweden, hoe hij aan de inspiratie voor zijn eerdere romans kwam, hoe hij staat tegenover herinneringen (“Ze bestaan niet”). Zijn vertellingen zijn droogkomisch. Zijn stijl is onopgesmukt. Zijn taal is heel muzikaal, maar vraagt toch om een stille lezing.
3. Rob Van Essen, Alles komt goed, Uitgeverij Atlas/Contact. Zie bespreking op deze blog. Ik houd van zijn spel met werkelijkheid en fantasie.
4. Ian McEwan, Suikertand, Uitgeverij De Harmonie. Zie bespreking op deze blog
5. Jens Christian Grondahl, Voordat we afscheid nemen. Meulenhoff. Zoals altijd: over liefde en geen liefde, over de grote gevoelens en de kleine dingen van het leven. Het leven als een rustig kabbelende zee waaronder het aan het kolken is.
6. Sayed Kashua, Tweede persoon enkelvoud, Anthos. Ik vond dit gewoon een heel goed boek: spannend, hilarisch, heel menselijk in al zijn kleine facetten en.. Deze in het Hebreeuws schrijvende Palestijn heeft een heel mooi nuchter (denk ik toch) beeld van het hedendaagse Jeruzalem.
7. Téju Cole , Open stad, Bezige Bij. Wat heb ik genoten van deze wandelende observator/filosoof door de straten van Manhattan en vooral ook Brussel! Hij leert ons de Brusselse situatie door de ogen van een buitenstaander zien.
8. Hans Christian Andersen, Nooit rijk, nooit tevreden, nooit verliefd, Reeks: Privé-domein // Hans Christian Andersen, Sprookjes. Tja, soms ergerde ik me dood aan de schrijver: het is zo iemand die zijn kerstwensen telt en er een erezaak van maakt om mensen te mogen tutoyeren. Maar dat groot kind is zo eerlijk als goud over zijn grote en kleine kanten, en hij heeft toch maar fantastische sprookjes geschreven. Bovendien leer je uit zijn dagboeken veel over het Kopenhagen van die tijd, en over andere steden. Andersen was een reiziger.
9. Mahmoed Darwish, Waarom heb je het paard alleen gelaten?, Uitgeverij De Brouwerij. Deze dichter is me aangeraden door mijn broer die in Ierland woont. Deze Arabische dichter (+2008) bracht voetbalvelden toehoorders samen. Zijn gedichten verwoorden dromerige gedachten, liefde en een bitter verlangen naar het Palestina van toen, maar reiken tegelijkertijd een hand naar de overkant. Nog altijd actueel dus. Helaas zijn de dichtbundels nauwelijks in het Nederlands te verkrijgen. Ik vond een mij onbekende uitgeverij met een veelbelovende naam die zijn gedichten wel publiceert: Uitgeverij De Brouwerij.
10. Jacek Dehnel, Saturnus, Uitgeverij Marmer. Zie bespreking op deze blog. Door dit boek heb ik de schilder Goya ontdekt. Het boek beschrijft vooral zijn laatste jaren en dus ook zijn donkerste werken.

Ziezo! Tot volgend jaar!

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie