Per Petterson: Paarden stelen (leesclub juli 2015)

paarden stelenBiografie:Petterson werd geboren in Oslo in 1952. Zijn vader werkte in een schoenenfabriek. Zelf ontdekte hij op zijn 18de de literatuur. Hij werd opgeleid tot bibliothecaris en werkte later als boekhandelaar en vervolgens ook als vertaler. Vanaf de jaren negentig is hij fulltime schrijver.
In 1990 verloor hij zijn ouders, zijn broer en zijn neef in de brand op de veerboot Scandinavian Star waarbij 159 mensen het leven lieten.
Momenteel woont hij met zijn tweede vrouw Pia en haar kinderen in een boerderij met schapen en kippen. Dit huwelijk is eveneens zijn tweede huwelijk.

Bibliografie:
1992 Ik vind het best
1996 Heimwee naar Siberië
2000 Kielzog
2003 Paarden stelen
2008 Ik vervloek de rivier des tijds
2012 Twee wegen
Personages:
Trond Sander, 15 in 1948
Zijn vriend Jon en diens tweelingbroers Lars en Odd Haug
Poker en Lyra
Barkald, herenboer
Ellen Sander, één van de twee dochters van Trond
Franz
Enkele vragen:
1. Waar en wanneer speelt het verhaal zich af?
2. Beschrijf Trond. Waarom wordt hij ook wel ‘de jongen met de gouden broek’ genoemd?
3. Waarom is Trond naar het platteland verhuisd? Welke redenen geeft hij op? Geloof je hem?
4. Petterson wordt vooral bewonderd omwille van zijn prachtige beschrijvingen van de natuur, en van de stilte. (in navolging van Knut Hamsun, nobelprijswinnaar 1920). Welke passages zijn je bijgebleven? Is het altijd zo stil in het leven van Trond?
5. Beschrijf de relatie tussen Trond en zijn vader. En hoe kijkt hij naar zijn moeder?
6. Trond zegt dat na die zomer in 48 zijn leven volledig veranderde. Hoe? Merk je dat in het verhaal? Wat weet je van zijn leven daarna?
7. Verklaar de titel.Ken je nog zo’n codewoorden? (vb. wespen en gesneden brood)
8. Waarom is de komst van zijn dochter Ellen belangrijk in het verhaal? Zal het leven van Trond veranderen na haar komst? Wat denk je?
9. Ellen haalt David Copperfield van Charles Dickens aan, en vooral de eerst zinnen, waarin gevraagd wordt naar wie de hoofdrol in iemands leven speelt. Waarom?
10.“Ik begreep dat dat waarvoor ik het allerbangst was in deze wereld was om de man op het schilderij van Magritte te zijn die zichzelf in de spiegel ziet en recht in zijn eigen nek kijkt, steeds en steeds weer.” (einde deel 1) Verklaar!

Een citaat (begin hoofdstuk 5)

Lars is Lars, … En als dit in een roman had gestaan was ik alleen maar geïrriteerd geweest. Ik heb namelijk heel wat gelezen, vooral de laatste jaren, maar ook vroeger al, zeker, en ik heb nagedacht over wat ik heb gelezen en dit soort toevalligheden lijkt in de literatuur altijd zo vergezocht, in ieder geval in moderne romans, dat het me moeite kost om erin te geloven. Misschien dat het bij Dickens nog zou gaan, maar als je Dickens leest lees je een lange ballade uit een wereld die is verdwenen, waar uiteindelijk alles moet kloppen als in een som, waar de balans die ooit werd verstoord weer in evenwicht moet worden gebracht, opdat de goden kunnen glimlachen. Als troost misschien, of uit protest tegen een wereld die uit zijn voegen is geraakt, maar zo is het niet langer, mijn wereld zit niet op die manier in elkaar en ik heb het nooit zo op mensen gehand die van mening zijn dat het lot ons leven bepaalt. Ze klagen, vouwen de handen in elkaar en verlangen medelijden. Ik ben van mening dat we ons leven zelf bepalen, ik heb in ieder geval dat van mij bepaald, voor wat het waard is, en neem daarvoor de volle verantwoording op me. Maar van alle plekken waar ik naartoe had kunnen verhuizen, moest ik juist hier belanden.

Niet dat het iets verandert.

Een gesprek met Per Petterson in Boekdelen (3/2014)

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , . Bookmark de permalink.