Paulo Coelho: De alchemist (boekbespreking sept 2011)

A. Biografie

Paulo Coelho is geboren op 24 augustus 1947 in Botafogo, de betere buurt van Rio de Janeiro.
Hij wilde al vroeg kunstenaar worden, maar dat paste niet echt in de sociaal hogere klasse waar hij toe behoorde. Zijn vader wilde dat hij advocaat werd en stuurde zijn rebelse zoon naar de Jezuïten, waar hij discipline moest leren, maar zijn katholieke geloof verloor.
In 1968 (toen 19) kwam hij onder invloed van de guerrillabewegingen en de hippies, van Marx en Che Guevara tot de Beatles, van protestmarsen tot drugs en sekten. Stilaan begon toen ook zijn atheïsme te wankelen en ging hij op zoek naar nieuwe spirituele ervaringen.
Uiteindelijk luisterde hij toch naar zijn vader en begon aan een rechtenstudie. Wat hij beter niet gedaan had… Het lag hem niet, hij begon toneellessen te volgen, zijn vader vond dat zo ‘gestoord’ dat hij hem in een inrichting opsloot. Coelho probeerde te ontsnappen en na een derde poging lukte dat hem. Hij vertrok naar het ‘beloofde land’ Amerika.
Begin jaren 70 keerde hij naar Brazilië terug en richtte er het tijdschrift 2001 op, dat na drie nummers ter ziele ging. Hij kwam er wel door in contact met de zanger en muziekproducer Raul Seixas, voor wie hij meer dan 60 songteksten schreef. Het was ook de periode waarin hij contact had met een duistere (ultra linkse) sekte en zwarte magie. Het zou één van de pijnlijkste periodes uit zijn leven geweest zijn. Net nadat hij zich uit die sekte had weten te onttrekken, werd hij ontvoerd door een paramilitaire groepering en onderging zware martelingen.
Maar hij overleefde en besloot definitief een punt acht zwarte magie, drugs en extreem links te zetten en een ‘gewoon’ leven te leiden. Hij werkte nog voor enkele platenlabels en vertrok in 1976 naar Engeland om er als correspondent voor verschillende Braziliaanse tijdschriften te werken. Hij werkte daar ook aan zijn levensverhaal maar ‘vergat’ dat manuscript in een Engelse pub.
Het is pas na drie gestrande huwelijken dat hij zijn huidige wederhelft ontmoette. In 1981 trouwde hij met Cristina Oiticica, die een positieve invloed op hem heeft. Met het geld dat hij ondertussen gespaard had, begonnen ze samen aan een wereldreis. Na een intense spirituele ervaring bij een bezoek aan een Duits concentratiekamp kwam hij opnieuw in contact met zijn katholieke roots. De klokken van Dachau luidden het begin in van zijn pelgrimsroute naar Santiago de Compostela en het begin van zijn eerste literaire tekst.
Met de ‘Alchemist’ in 1988 werd hij pas echt wereldberoemd. Samen met zijn vrouw heeft hij nu een stichting opgericht om zwerfkinderen en bejaarden in Brazilië verder te helpen en om de Braziliaanse literatuur en het paleontologische onderzoek in zijn land te ondersteunen.
Hij beschouwt Brazilië als het meest magische land ter wereld omdat er volgens hem geen verschil heerst tussen het profane en het sacrale. Wie naar de uitzendingen op Canvas, nl. ‘Brazilië voor beginners’ kijkt als achtergrond bij het 23ste Europaliafestival, zal zich daarover niet verwonderen.
Momenteel woont hij met zijn vrouw deels in Brazilië en deels in Frankrijk.

B. Bibliografie

1986: De pelgrimstocht naar Santiago, eerst gepubliceerd als ‘De weg naar het zwaard’
1988: De alchemist
1990: Brida
1994: Aan de oevers van de Pedra huilde ik
1996: De vijfde berg
1998: Veronika besluit te serven
2000: De duivel en het meisje
2003: Elf minuten
2005: De Zahir
2006: De heks van Portobello
2008: De winnaar staat alleen
2011: Aleph

Over Coelho:
Juan Arias, Paolo Coelho. De bekentenissen van een pelgrim’ (2002)
Fernanco Morais, Paolo Coelhoe. Het leven van een strijder (2010)

C. Stijl

Hij brengt ons geen boodschap zoals een prediker of profeet. Hij voelt zich ook niet verwant met de new age- gedachte. Wel brengt hij een ‘levenswijsheid’ geënt op erder sprirituele inzichten en autobiografische ervaringen. Dit brengt hij door middel van een verhaal, een personage met een bepaald probleem of een vraag die doorheen de ‘reis’ tot een bepaald inzicht komt omtrent ‘levens beschouwelijke vragen’
Hij brengt ons dit in een heel eenvoudige en heldere schrijfstijl. Hij gebruikt weinig lyrische beschrijvingen, maar er zit wel poëzie in zijn schrijven, hoewel dit eerder wordt gewekt door sommige zeer visuele taferelen. Ook symboliek speelt een grote rol bij Coëlho, en het betrekken van natuurelementen die als tekens en personages fungeren. Dit alles gepaard met een steeds terugkerende religieusfilosofische thematiek.
Voor hem is schrijven een liefde bedrijven met het leven, waarna hij wenst te bevallen en daarin de behoefte ziet om te delen met de gemeenschap. Hij zoekt een band met zijn lezers, en wil een soort groepsgebeuren aangaan.
Men brengt zijn romans onder bij het genre van de ‘spirituele ontwikkelingsroman’. Zelf wil hij echter niet dat zijn boeken geklasseerd staan onder ‘esoterie’, maar sommige eerder bij de afdelingen filosofie en anderen bij literatuur.

D. Enkele citaten uit het boek:

Alles is één. En als je werkelijk iets wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt

Niemand kan vluchten voor zijn eigen hart. Daarom is het beter te luisteren naar wat het zegt.

Luister naar je hart. Dat kent alles, omdat het afkomstig is van de Ziel van de wereld en daar ooit naar zal terugkeren.

Je moet naar je hart luisteren omdat waar dat is, ook je schat is.

Wat hij ook doet, ieder mens speelt altijd de hoofdrol in de geschiedenis van de wereld; en meestal weet hij het niet.

We zijn alleen bang om te verliezen wat we hebben, onze levens of onze bezittingen. Maar die angst verdwijnt wanneer we inzien dat onze geschiedenis en die van de werled geschreven worden door dezelfde Hand.

Wie zijn eigen legende leeft kan alles wat hij moet kunnen. Er is maar één iets dat een droom onmogelijk maakt: de angst om te falen.

Het leven werkelijk gul voor wie zijn eigen legende leeft.

Alchemie is doordringen in de ziel van de wereld en de schat ontdekken die zij voor ons heeft weggelegd.

Als je die liefde kent, ken je ook de ziel van de wereld, die uit liefde bestaat.

En de jongen dook in de ziel van de wereld, en zag dat de ziel van de wereld een deel was van de ziel van God, en dat de ziel van god zijn eigen ziel was. En dat hij dus wonderen kon doen.

E. In zijn speech, gehouden op 20 maart 2011. in Rio de Janeiro, gebruikte president Obama een quote van Paulo Coelho uit het boek De beschermengel.

–It’s that sense of possibility, that sense of optimism that first drew pioneers to this New World. It’s what binds our nations together as partners in this new century. It’s why we believe, in the words of Paulo Coelho, one of your most famous writers, “With the strength of our love and our will, we can change our destiny, as well as the destiny of many others.”

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie