Op reis met een boek. Welke romans spelen zich op je reisbestemming af?

Het is altijd leuk om een boek te lezen dat over je reisbestemming gaat. Het is alsof je door te lezen de streek en haar inwoners nog beter leert kennen. En als het dan nog eens een aangenaam boek is om te lezen, heb je twee vliegen in één klap: ontspannen en bijleren. Heerlijk!

Hieronder geeft leesclub.be je per land enkele tips: ofwel woont de auteur in het land van je reisbestemming, ofwel wordt er door een buitenlander over geschreven.

Duitsland:
Bekende Duitse schrijvers zijn Juli Zeh (Lees: ‘Ons soort mensen’!) en Eugen Ruge die met zijn ‘In tijden van afnemend licht’ een Duitse kroniek van de twintigste eeuw schreef.
Een bekend en ideaal vakantieboek is ‘De boekendief’ van Markus Zusak. Hij is een schrijver van Australië, maar zijn moeder is Duits en het verhaal speelt zich in Duitsland af.

Engeland:
Engeland is bekend om zijn historische romans (Hilary Mantel en haar ‘Tudor-trilogie over Thomas Cromwell, Ken Follet met zijn Century-trilogie, de historische romans van Sarah Waters, …), zijn psychologische thrillerschrijvers (denk maar aan Nicci French) en zijn stilistisch hoogstaande en vaak cynische chroniqueurs van het dagelijks leven(de reeks van Jane Gardam over het schijnheilig advocatenwereldje begin jaren 60, de boeken van Julian Barnes, …)

Frankrijk:
Het luchtige ‘Chocolat’ van Jeanne Harris en de beklemmende ‘Grijze zielen’ van Philippe Claudel.
Speciaal voor Parijs: Patrick Modiano
Thrillers: Fred Vergas en Pierre Lemaitre
Leïla Slimani: ‘Een zachte hand’
Non-fictie: Sylvain Tesson: ‘Ongebaande paden. Een voetreis door Frankrijk’

Griekenland:
Louis De Bernières:’ Kapitein Corelli’s mandoline’. Een liefdesverhaal op een eiland tijdens WO II. Deze roman is ondertussen al een klassieker.
Victoria Hislop schrijft dan weer romantische familiekronieken.
Of heb je zin om de oude mythen te herbeleven? Lees dan ‘Mythos’ van Stephen Fry of ‘Odyssee’ van Daniel Mendelsohn.

Ierland:
In Ierland zijn de verhalenvertellers aan het werk: John Boyne (‘Wat het hart verwoest’), Colm Toibin (‘Nora’) en de lichtere familieverhalen van Maeve Binchy.
Voor de Santa Montefiore- fans: de Deverill-kronieken spelen zich in Ierland af.

Italië:
Alom geprezen auteurs als Paolo Cognetti (‘De acht bergen’), Sandro Veronesi (‘Kalme chaos’), Silvia Avallone (‘Marina Bellezza’) en, natuurlijk Elena Ferrante met haar Napolitaanse romans. Over Napels gesproken, Roberto Saviano legde in zijn boeken de Italiaanse maffia bloot, met het gevolg dat hij nog steeds politiebescherming krijgt.
Niccolo Ammaniti: ‘Ik haal je op, ik neem je mee’ en ‘Ik ben niet bang’, romans over de zelfkant van het Italiaanse leven
Ook niet-Italianen schrijven graag over Italië: Jess Walter met zijn ‘Schitterende ruïnses’, Ilja Leonard Pfeijffer met ‘La Superba’ en de Venetiaanse thrillers van Donna Leon.

Oostenrijk:
De Oostenrijker Robert Seethaler begint ook buiten Oostenrijk beroemd te worden. Zijn boeken ‘Een heel leven’ en ‘De Weense sigarenboer’ zijn zowel tragisch als humoristisch, en blijven lang nazinderen.

Portugal:
Een bekende hedendaagse Portugese schrijver is: Antonio Lobo Antunes. Als je in Lissabon bent, kan je ook het huis van Fernando Pessoa en Jose Saramago bezoeken.
Boeiende verhalen van niet-Portugese auteurs: ‘Hoge bergen van Portugal’ van Yann Martel en de filosofische ‘Nachttrein naar Lissabon’ van Pascal Mercier

Schotland:
Vooral thrillers hier: Val McDermid, Ian Rankin en onlangs ‘Zijn bloedig plan’ van Graeme Macrae Burnt.

Spanje:
Lijvige romans van Almudena Grandes, Maria Duenas, Javier Marias en Javier Cercas.
De reeks ‘Het kerkhof der vergeten boeken’ van Carlos Ruiz Zafon
De plattelandsnovellen van Jesus Carrasco. Zijn ‘De Vlucht’ is één van de leesclublievelingen.

Zwitserland:
Charles Lewinsky: ‘Het lot van de familie Meijer’: een fantastisch familie-epos
Peter Stamm: ‘In geen velden of wegen’ en ‘Nacht is de dag’. Kleinoodjes.

Heb je zelf nog tips? Aarzel niet ze door te geven.

Please follow and like us:

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie