Michel Houellebecq: Onderworpen (verslag bijeenkomst Roosdaal door Mieke Massaer)


In ‘Onderworpen’ van Michel Houellbecq krijgt Frankrijk in 2022 zijn eerste islamitische president, Ben Abbas. De samenleving verandert snel en geruisloos, de islam wordt de staatsgodsdienst, het onderwijs op islamitische leest geschoeid, polygamie doet zijn intrede en vrouwen worden uit werk en studie weer het huis in gemanoeuvreerd.
Maar niet alles is negatief. De werkloosheid is gedaald, de criminaliteit is afgenomen en de orde is teruggekeerd.

Het hoofdpersoon is François, hoogleraar aan de Sorbonne, specialist in het werk van de auteur Joris-Karl Huysmans (1848-1907). Hij is een eenzame, gedesillusioneerde intellectueel van middelbare leeftijd met vluchtige seksuele contacten – vooral met studentes – die met Huysman als ijkpunt de islamisering van de Franse samenleving afstandelijk en passief gadeslaat.

Het lezen van het boek werd door de leden van de leesclub met grote nieuwsgierigheid aangevat. De schrijver stond erom bekend te willen provoceren met dit boek. Wat naar de mening van sommige leden niet helemaal gelukt is. Vele thema’s werden aangesneden maar onvoldoende uitgewerkt. Zodat velen van ons toch op onze honger bleven zitten. Een boek met een open einde waar vele vragen onbeantwoord blijven.
Volgende thema’s werden door onze lezers na het lezen van het boek naar voren geschoven: liefdeloosheid, vrouwonvriendelijkheid en een zeker onevenwicht. Het thema liefdeloosheid komt duidelijk terug in de apathie in verband met de dood van zijn ouders en de snelheid waarmee hij zijn geliefde vergeet. Het thema ‘onevenwicht’ duidt op het feit dat de schrijver zonder enige diepgang overstapt van de ene naar de andere religie.
Het boek straalt in grote mate een zielloze desolate sfeer uit. Het boek verhaalt over vreugdeloze seks en een diepgeworteld pessimisme. Dit mede veroorzaakt door het hoofdpersonage dat gekarakteriseerd als sociaal gehandicapt, gevoelsarm en vreugdeloos. Hij lijkt enkel te willen leven voor zijn werk en dan maar met grote moeite.

Het boek werd over het algemeen door de leden van onze leesclub als vlot leesbaar ervaren met enkele sterk geschreven passages. En met een soms toch wel een verrassende verrijking qua woordkeuze en taalgebruik.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Roosdaal met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie