Leesclub Beersel

Leesgroep onder begeleiding van Tim Vanhoutte (ism Davidsfonds).
Waar? Bibliotheek Beersel,Brusselsesteenweg 77 C, 1652 Alsemberg

Dames en heer, het is me kortom een eer én een genoegen om jullie het leesmenu 2017 voor te stellen:

1. “Rivieren” van Martin Michael Driessen (NL – 160p.) bespreken we op 16/02/2017
 Kort: een ‘verborgen’ literaire grootheid (en ook nog acteur, regisseur en vertaler) uit het eigen taalgebied die met deze drie-novellen-in-één-band, waarin stromend water steeds een prominente rol speelt, de meeste recensenten omver blies én velen onder jullie nieuwsgierig maakte.
 Aperitief: “’Rivieren’ roept bewondering op voor het meesterschap van de auteur, die complexe, levensechte personages kan tekenen in een handvol scènes. Het roept grote melancholie op, omdat de lezer machteloos moet toekijken hoe de personages kansen op liefde en een beter leven laten liggen. En het doet je snel voortlezen, want je weet nooit wat de auteur zijn personages zal laten overkomen achter de volgende bocht in de rivier. Driessen schrijft een haast tijdloos, onnadrukkelijk literair Nederlands: dit boekje leest als een herontdekte klassieker. Of als een toekomstige klassieker, want ‘Rivieren’ is het beste wat ik in jaren heb gelezen.”
– Mark Cloostermans (Standaard der Letteren)

2. “Amerikanah” van Chimamanda Ngozi Adichie (NIG/VS – 512p.) bespreken we op 20/04/2017
 Kort: “Amerikanah” is het slang-woord dat in Nigeria gebruikt wordt om landgenotes aan te duiden die terugkeren naar hun moederland na een verblijf in de Verenigde Staten. Zoals Ifemelu, het hoofdpersonage van deze roman, maar ook zoals Adichie zelf, die – tot haar eigen verbazing en irritatie – in de pers onthaald wordt als de nieuwe, veelbelovende “literaire stem van het Afrikaanse continent”.
 Aperitief: de eerste TED-talk van Adichie uit 2009 over de beeldvorming rond Afrika, mét Nederlandse ondertitels. (CTRL+klik)

3. “Vergeten reus” van Kazuo Ishiguro (JAP/ENG – 368p.) bespreken we op 06/07/2017 (Victorie!)
 Kort: een vrouw en een man op leeftijd gaan in het Engeland van het eerste millennium na Christus op zoek naar hun verloren zoon. Hun reis neemt de vorm aan van een queeste die zich als in een droom lijkt af te spelen en waarbij ridders en monsters (van het menselijke zowel als het letterlijke soort) hun pad kruisen.
 Aperitief: “Fantasy, historische fictie en mythe vermengen zich hier met de Arthurlegenden en leveren een roman op waarvan het moeiteloos genieten is en die je makkelijk kan bewonderen en respecteren maar waar je moeilijk van kan houden. Desalniettemin doet “Vergeten reus” wat alle belangrijke boeken doen: lang blijven nazinderen, weigeren je met rust te laten, je dwingen om erover te blijven nadenken. (…) Ishiguro is niet bang om de grote menselijke thema’s te behandelen, noch om zowel mythen, geschiedenis als fantasy daartoe als gereedschap te gebruiken. “Vergeten reus” is een buitengewone roman.”
– Neil Gaiman (zelf schrijver) in zijn recensie in de New York Times

4. “Een klein leven” van Hanya Yanagihara (VS – 752p.) bespreken we op 28/09/2017
 Kort: met dit relaas van de levens van en vriendschappen tussen vier mannen die na hun schooltijd in Massachusetts naar New York City verhuizen sleepte Yanagihara een resem nominaties voor de grote literaire prijzen in de wacht, waaronder de Booker, Carnegie en Kirkus (die ze ook kon verzilveren).
 Aperitief: “De eerste honderd bladzijden waren doorbijten maar toen ik hem uit had, bleek het niet het boek van de week, van de maand of van het jaar te zijn, maar van uw leven. Je moet dit lezen.” – Christiane Denhaerinck

5. “Ons soort mensen” van Juli Zeh (DUI – 640p.) bespreken we op 07/12/2017
 Kort: een zedenschets in de traditie van Franzen met de vaart van een thriller en de wreedheid van Game of Thrones. De inwoners van een slaperig, Oost-Duits dorpje van twee man en een paardenkop, Unterleuten genaamd, worden opgeschrikt door overheidsplannen om een windmolenpark neer te poten op hun terrein. In Duitsland onthaald als het magnum opus van een bijzonder getalenteerde schrijfster.
 Aperitief: “Een masterclass in hebberigheid, pesterijen en achterklap.” (HUMO) Of: “Met Unterleuten ontwerpt Zeh een minisamenleving, een sociaal laboratorium, waarin alle maatschappelijke tegenstellingen boven komen drijven – tussen West- en Oost-Duitsland, jong en oud, communisten en kapitalisten, stad en platteland.” (Volkskrant)