Leesgroepvoorstellen 2009-2010

 

Yemma, Tahar Ben Jelloun

In het aangrijpende Yemma neemt Tahar Ben Jelloun afscheid van zijn moeder die aan alzheimer lijdt. Met oneindige genegenheid en het allergrootste respect beschrijft hij haar herinneringen tijdens heldere momenten, waarin zijn moeder openhartig vertelt over het leven in de oude medina in de jaren dertig en veertig en over haar drie huwelijken en echtgenoten. Maar hij gaat ook in op zijn moeders lichamelijke achteruitgang en haar steeds groter wordende vervreemding van de werkelijkheid, bijvoorbeeld wanneer zij op een dag haar huis laat versieren voor een feestmaal met haar overleden echtgenoten. (4-2009)

 

Weg van haar, Alice Munro

Grant en Fiona leiden al vijftig jaar een comfortabel en teruggetrokken bestaan op het platteland van Ontario. Fiona krijgt steeds meer problemen met haar geheugen en laat zich opnemen in een verpleegtehuis om haar man Grant niet tot last te zijn. Wanneer Grant haar voor het eerst opzoekt in het tehuis herkent Fiona hem niet meer en blijkt ze verliefd te zijn geworden op Aubrey, een andere patiënt.

De Nobelprijs heeft ze tot dusver mislopen, maar met de Man Booker International Prize heeft Alice Munro (77) haar eerste oeuvreprijs op zak. Deze tweejaarlijkse prijs, voor levende schrijvers die een buitengewone bijdrage tot de wereldliteratuur hebben geleverd, is 68.000 euro waard. ‘De koningin van het kortverhaal’, noemde Annelies Beck haar in ons literaire supplement, die het steeds weer heeft over ‘de waarheid in een leven’.

 

 

De geheime schrift, Sebastian Barry

De geheime schrift vertelt het verhaal van Roseanne McNulty, naar verluidt al bijna honderd. Roseanne verblijft in een psychiatrische inrichting maar dokter William Grene heeft het sterke vermoeden dat Roseanne niet gek is en nooit is geweest. Zijn haar artsen al die jaren gemanipuleerd of beschermt haar geheugen haar voor een bittere en ondraaglijke waarheid? Gefascineerd probeert Grene haar verhaal te achterhalen.
Sebastian Barry (Dublin, 1955) schrijft poëzie, toneelstukken en romans. Eerder stond zowel De geheime schrift als Barry’s vorige roman Een lange lange weg op de shortlist van de Booker Prize. Een lange lange weg was ook genomineerd voor de Dublin International IMPAC Award. De roman won de Kerry Group Irish Fiction Award, wordt verfilmd door de makers van My Left Foot en is verkozen tot ‘Boek van het Jaar’ in negentien kranten. De geheime schrift is bekroond met de Costa Book of the Year Award en met de Irish Book Award.

 

De ongewone lezer, Bennett

Bij toeval – ze rent achter haar honden aan – ontdekt de Engelse koningin een bibliobus die geparkeerd staat bij de keuken van Windsor Castle. Ze voelt zich verplicht een boek te lenen en alhoewel ze van plan is hetd e week erna ongelezen terug te brengen, begint ze te lezen. En ze zal niet meer ophouden. Het leesvirus heeft zich van haar meester gemaakt. De koningin maakt kennis met proust, Sylvia Plath en Alice Munro; schiet -faux pas- tijdens een staatstbanket de Franse president aan over Jean Genet; en vindt in haar eigen bibliotheek (veelal gesigneerde) werken van thackeray, Dickens, Hardy en Georde Elliot. Maar het lezen maakt de koningin tot een ander mensen, tot een koning die niet gewenst is. De ongewone lezer is geestig en schrijnend. Alan Bennett schreef een schitterende satire op de cultuur van ontlezing, maar tegelijkertijd ook een ode aan de literatuur.

 

 

Revolutionary Road, Richard Yates

Revolutionary Road speelt eind jaren vijftig, Amerika floreert. Frank en April Wheeler zijn een aantrekkelijk stel dat met hun twee kinderen in een welvarende buitenwijk woont. Maar gelukkig, of zelfs maar tevreden, zijn ze niet. Frank heeft een saaie kantoorbaan en April treurt om een mislukte carrière als actrice. Met ontzetting ziet de lezer toe hoe stille wanhoop en gefnuikte dromen de façade van een gelukkig gezin wegvreten. Een roman over de diepste onvolkomenheden van de mens.

 

Tijgerkat, G. Tomasi di Lampedusa

Giuseppe Tomasi, de laatste prins van Lampedusa (1896-1957) kan met recht de schrijver van één boek genoemd worden. Zijn leven lang heeft hij niet veel meer gedaan dan lezen en reizen. Desondanks heeft dat leven een prachtige, compact geschreven roman opgeleverd, een visionair, poëtisch en geestig werk: De tijgerkat, dé klassieker van de moderne Italiaanse literatuur. Sicilië, 1860. Garibaldi landt bij Marsala om het eiland in te lijven bij de nieuwe, liberale eenheidsstaat Italië. Het is gedaan met de Bourbons en met de feodaliteit: de platte, alles berekenende burgerij neemt de macht over. Don Fabrizio, prins van Salina, ziet deze ontwikkeling met lede ogen aan, maar voelt zich machteloos tegenover de geschiedenis en zoekt troost in zijn studie van sterren en planeten. Zijn pupil Tancredi echter weet zich aan te passen aan het nieuwe bestel. Hij sluit zich aan bij Garibaldi, trouwt met de dochter van een steenrijke dorpsburgemeester en zal hoge posities bekleden in de nieuwe staat. De roman schetst een bedwelmend beeld van Sicilië; het landschap wordt in geuren en kleuren beschreven, je hoort de honden blaffen, ruikt de verwaarloosde tuinen en de stoffige interieurs, de mensen komen tot leven, niet alleen de adellijke en de burgerlijke heren, maar ook de boeren, de priesters, de soldaten, de verliefde jonge meisjes, de verbitterde oude vrouwen. De beschrijving van de dood van de prins, in 1883, is een van de mooiste sterfscènes van de wereldliteratuur, in 1910 is het verval van de familie compleet, de grandioze aristocratische levenswijze verworden tot een bigotte vormendienst. De Tijgerkat heeft in Italië inmiddels meer dan zeventig drukken beleefd, is verfilmd door Visconti en in alle talen vertaald. Anthonie Kee levert met zijn nieuwe vertaling van deze klassieker een prestatie van topniveau.

 

Het korte maar wonderbaarlijke leven van Oscar Wao, Junot Diaz

Het leven heeft Oscar Wao nooit toegelachen. Hij is een aardige jongen uit een Dominicaans getto in New Jersey, die kampt met overgewicht en liefdesverdriet. Hij droomt ervan de Dominicaanse Tolkien te worden en, vooral, een vriendin te krijgen. Maar Oscar zal nooit krijgen waar hij van droomt dankzij de fukú, de vervloeking die zijn familie al generaties achtervolgt en die hen verdoemt tot gevangenissen, martelingen, ongelukken en bovenal: een leven zonder liefde. Oscar, die nog steeds wacht op zijn eerste kus, lijkt niet meer dan het zoveelste slachtoffer te zijn van die fukú.
Junot Diáz neemt de lezer mee in het tumultueuze, korte en tragische leven van Oscar Wao en vertelt de geschiedenis van zijn familie met oprechte warmte en betoverende kracht, humor en inzicht. Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao is (uiteindelijk) ook een roman over het oneindige menselijke vermogen te overleven in hartverscheurende omstandigheden.
Dit is een literaire triomf die Junot Díaz in een keer tot de beste schrijvers van zijn generatie bestempelt.

 

Norwegian Wood, Murakami

Toru is een stille en buitengewoon serieuze jonge student in Tokio. Hij is dol op Naoko, een mooie jonge vrouw, maar hun wederzijdse liefde wordt getekend door de tragische dood van hun beste vriend jaren geleden.Toru went aan het campusleven en de eenzaamheid en afzondering die hij daar ervaart, maar Naoko kan de druk en verantwoordelijkheid van het leven niet verdragen. Terwijl zij zich verder terugtrekt in haar eigen wereld, vindt Toru aansluiting bij de andere studenten en voelt hij zich aangetrokken tot een jonge, onafhankelijke en seksueel geëmancipeerde vrouw. Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jonge man.Met deze prachtige en weemoedige roman brak Haruki Murakami door in Japan. Er werden miljoenen exemplaren van verkocht.

 

 

Elegant als een egel, Muriel Barbery

De twaalfjarige Paloma Josse, dochter van een welgestelde, linkse familie uit Parijs, wil niet het vissenkomleven leiden waarvoor ze in de wieg lijkt te zijn gelegd en besluit op haar dertiende verjaardag zelfmoord te plegen. Het halve jaar dat ze nog voor de boeg heeft wil ze gebruiken om na te gaan of het leven wellicht toch nog zin heeft.
In het Parijse appartementengebouw waar ze woont komt ze in contact met enkele bewoners: twee keurige dames met elkaar bespringende hondjes; een rijke Japanse weduwnaar; en vooral de 56-jarige Renée Michel, de conciërge van het gebouw, die zich met haar slonzige voorkomen voordoet als een echte, clichématige conciërge, maar die zich in werkelijkheid interesseert voor filosofie, literatuur en Hollandse stillevens.
Als Paloma het geheim van de oudere vrouw doorheeft, voelt ze zich tot haar aangetrokken. Ze begrijpt dat het mogelijk is haar levenslot te veranderen. Maar of dat voldoende is om haar van haar dreigende voornemen af te houden?
Elegant als een egel is een prachtige filosofische roman, geschreven in een intelligente, geestige, gevoelige en bij vlagen dichterlijke stijl, die in de verte aan Nabokov doet denken. In Frankrijk was het boek een ongelooflijk en langdurig succes: er zijn bijna een miljoen exemplaren van verkocht.

 

 

Beminde, Toni Morrison

Amerika, de tweede helft van de negentiende eeuw. De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop haar dochtertje Beminde om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder. Het is uiteindelijk Denver, de tweede dochter van Sethe, die het gezin van de beklemmende vloek weet te verlossen. Beminde is een schitterende en angstaanjagende roman over het beladen verleden van de Verenigde Staten. (1993: nobelprijs voor de literatuur)

 

 

Verontwaardiging, Philip Roth

Amerika 1951, het tweede jaar van de Koreaanse Oorlog. De overbezorgde vader van Marcus Messner, een ijverige, gezagsgetrouwe en gevoelige jongen uit Newark, New Jersey, wordt gek van angst vanwege de alomtegenwoordige gevaren die zijn geliefde zoon lijken te bedreigen. Volgens Marcus’ getergde en afgematte moeder komen zijn vaders angsten voort uit zijn liefde en trots. Dat mag zo zijn, maar het gedrag van zijn vader leidt tot zoveel woede bij Marcus dat hij niet langer bij zijn ouders kan blijven wonen. Hij vertrekt en probeert op een universiteit ver van Newark zijn eigen weg te vinden en zich te verstaan met de gewoontes en beperkingen van een andere Amerikaanse wereld. Een verhaal over onervarenheid, dwaasheid, intellectuele weerstand, seksuele ontdekkingen, moed en verkeerde beslissingen, verteld met de scherpzinnigheid die Roth eigen is.

 

 

De Stoel van Elijah, Igor Stiks

De succesvolle auteur Richard Richter heeft zijn hele carrière lang geprobeerd om zich via zijn proza te onttrekken aan het beschamende fascistische verleden van zijn vader. Wanneer zijn vrouw hem verlaat belandt hij in een diepe crisis, zowel op het existentiële als het artistieke vlak. Hij besluit terug te keren naar zijn ouderlijk huis in Wenen. Tijdens de verhuizing ontdekt hij een geheim dagboek van zijn moeder, waarin ze schrijft over een dramatische gebeurtenis in 1941. Door de schokkende details voelt Richard zich gedwongen om onderzoek te doen naar zijn eigen herkomst. Zijn tocht leidt hem naar het door oorlog verscheurde Sarajevo.

 

 

De geboorte van Venus, Sarah Dunant

Florence, 1528. Het is de tijd van de Medici, een tijd van overdadige luxe en schitterende kunst. Maar ook de tijd van hellepreken van de religieuze fanaticus Savonarola en de toenemende macht van de nachtpolitie. Alessandra is nog maar vijftien als haar vader een jonge mysterieuze schilder in huis haalt om de familiekapel te beschilderen. Een moment dat bepalend zal blijken voor de toekomst van Alessandra, die heimelijk haar hart heeft verpand aan de schilderkunst. Wanneer zij later volgens familietraditie wordt uitgehuwelijkt en haar echtgenoot haar ontrouw blijkt te zijn, is zij in eerste instantie volledig uit het lood geslagen. Maar dan blijkt de relatie met haar echtgenoot ook zijn positieve kanten te hebben. Hij geeft haar de vrijheid om haar oude passie, het schilderen, weer op te pakken en zo ontmoet zij opnieuw de schilder uit haar jeugd…

 

 

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie