Laat het u smaken tijdens de Week van de Smaak (13-23 nov)

Franse vrouwen zijn doorgaans slanker dan de Vlaamse. Hun geheim? Ze eten met smaak. Lees het maar na in het boek ‘Waarom Franse vrouwen niet dik worden’ van Mireille Guiliano .
Dat is ook wat de Vlaamse overheid wil doen: zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze kennis laten maken met ‘smaak’ en hen laten genieten van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken. De Week van de Smaak is in Vlaanderen en Brussel een jaarlijks cultureel evenement met meer dan 1000 heerlijke acties. Weg met fastfood! Neem je tijd, en waarom niet in een hoekje met een koekje en een boekje, moeten heel wat organisaties gedacht hebben.

Enkele literaire activiteiten rond smaak
Op 13/11 is er ‘Eten en schrijven in het Frans’ in het Literair Salon van de Hoofdstedelijke Bilbliotheek van Brussel, waar je kan luisteren naar culinaire verhalen van Dumas, Balzac, Simenon e.a. Een andere activiteit om de Franse gastronomie via haar literatuur te leren kennen wordt geboden in ‘Als kok in Frankrijk: literaire verhalen en culinaire recepten’ (in verschillende cultuurcentra, boekhandels en bibliotheken in Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Dilbeek, Deinze en Merelbeke). Dat onze slanke Françaises ook geen probleem hebben met chocolade weten we uit het verfilmde boek ‘Chocolat’ van Harris. Het boek en de recepten worden op 17 november in CC Westrand in Dilbeek uitgeprobeerd door Katrien Van Hecke. Uiteraard wordt nadien alles opgegeten… Op 18 november organiseert ’t Uilekot in Herzele een avondje ‘Caut(er)en’ met Guy Van Cauteren, Hugo De Bodt en Annelies Verbeke. Poëzie rond eten en drinken brengt voordrachtkunstenares Rita Lommèe in ‘Oh, het geluk van erwtensoep’ (Broederhuis Maldegem, Colibrant Leescafé Lier, De Brikerij in Alveringem). Gedichten uit voornoemde bundel worden ook voorgelezen in de Fnacs van Leuven, Antwerpen en Gent. Op 20 november komt Diane De Keyzer in Kuurne (zaal Astrid) vertellen over de ‘klassenverschillen in de keuken van vroeger en nu’. Ook de oorlogskeuken komt aan bod. Op 21 november bouwt The Cathouse in Deurne een culturele en culinaire brug tussen het Franse Marseille en het Algerijnse Oran. Hier maak je kennis met schrijver Marcel Pagnol en actirce Orane Demazis, die beide werelden wisten te combineren in hun leven en werk. En om weer met onze slanke Françaises te eindigen: het antwoord op de vraag “Waarom Franse vrouwen niet dik worden” krijg je op 23 november in gemeenschapshuis De Maere in Tielt-Winge. Meer gegevens vind je op www.weekvandesmaak.be.

Boeken die tijdens de Week van de Smaak aan bod komen zijn:
Diane De Keyzer, ‘Madame est servie’, Van Halewyck, isbn 9789056170110
Mireille Guuiliano, ‘Waarom Franse vrouwen niet dik worden’ uitgeverij Archipel, isbn 9789063051525
Bart van Loo, ‘Als kok in Frankrijk Literaire recepten en culinaire verhalen,’ Meulenhoff/Manteau, isbn 9789085421375
J. Harris, ‘Chocolat’, Uitgevers De Kern, isbn 9789032505011
O het geluk van erwtensoep. De lekkerste gedichten’. Davidsfonds, isbn 9789063065669
Historische eettaferelen vind je ook in het boek
Eten en drinken’, Ludion, kunstbibliotheek, isbn 9789055446919

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie