Kent Haruf: Onze zielen bij nacht (leesclub Dilbeek)

Biografie:
Kent Haruf werd geboren in 1943 in Pueblo, Colorado. Omwille van het beroep van zijn vader, een methodistische predikant, verhuisde zijn familie veel.
Hij studeerde literatuur aan de universiteit en volgde zes jaar later ook een tweejarige opleiding creatief schrijven aan de universiteit van Iowa.
Zijn c.v. is veelzijdig: van werken op een kippenboerderij, op een bouwwerf, in een ontwenningskliniek, in een bibliotheek tot lesgeven. Hij ging ook als vrijwilliger bij het Peace Corps les geven in Turkije.
Hij stierf in 2014 in Salida, Colorado, waar hij woonde met zijn tweede vrouw Cathy. Hij heeft drie dochters uit zijn eerste huwelijk.

Bibliografie:

Hij schreef 6 romans, waarvan er 3 in het Nederlands vertaald zijn. Al zijn boeken spelen zich af in het fictieve prairiestadje Holt in Colorado, gebaseerd op Yuma, waar Haruf in het begin van de jaren 80 woonde.

2005 Het lied van de vlakten (oorspronkelijk Plain Song, 2000)
2005 Het avonduur (oorspronkelijk Eventide: a novel, 2005)
2015 Onze zielen bij nacht (oorspronkelijk Our souls at night, 2015)

Van zijn boeken zijn veel toneelbewerkingen gemaakt. ‘Our souls at night’ is in 2017 verfilmd voor Netflix met Robert Redford als Louis Waters, Jane Fonda als Addie Moore en Matthias Schoenaerts als Gene.

Personages:

Louis Waters x Diane, dochter Holly (Louis had een affaire met een zekere Tamara)
Addie Moore x Carl , kinderen Connie en Gene
Gene x Beverly, zoon Jamie
Buurvrouw Ruth
hond Bonny

Vragen:

1. Wat betekent de titel?
2. Het boek begint met het woordje ‘en’, nl. ‘En toen was er de dag dat Addie Moore bij Louis Waters langsging’. Wat zou er voordien gebeurd zijn?
3. Waar en wanneer speelt dit verhaal zich af? (zie p.100)
4. Zie je jezelf nog zo’n vraag als die van Addie stellen? Waarom wel/niet? Stel je trouwens eens voor dat een man met zo’n vraag bij zijn buurvrouw langskomt…
Hoe denk je trouwens dat onze omgeving op zo’n situatie zou reageren?
5. Addie en Louis hebben beiden een niet zo gelukkig huwelijk achter de rug. Verklaar. Brengt dit hen dichter tot elkaar?
6. Op p.42 zegt Louis “Maar ik geloog dat ik er meer spijt van heb dat ik Tamara pijn heb gedaan dan dat ik mijn vrouw heb gekwetst.” Verklaar.
7. Op p.50 zegt Louis aan zijn dochter dat zijn relatie met Addie vooral te meken heeft ‘met besluiten dat je vrij wil zijn”. Verklaar.
8. Wat betekent de komst van Jamie voor beiden?
9. Beschrijf de relatie vader (Carl), zoon (Gene) en kleinzoon (Jamie).
10.Louis wilde ooit dichter worden. Uiteindelijk werd hij leraar Engels en leerde zijn leerlingen poëzie kennen. Hij heeft het vooral over het Prufrock-gedicht van T.S. Eliot (lang gedicht over een ongelukkige, bange burger die er zich heel deftig gedraagt) en And Death Shall Have No Dominion van Dylan Thomas (‘Though lovers be lost love shall not; And death shall have no dominion’). Toepasselijk?
11. “Sommige dingen zijn niet te repareren, hè”, zei Louis. “We willen het wel. Maar kunnen het niet altijd.” (p.139) Verklaar. Geef voorbeelden.
12. Louis zegt op p.142 “Ik wil gewoon een simpel leven leiden en aandacht hebben voor wat er door de dag heen gebeurt.” Merk je dat ook in het boek?
13. Op p. 141-143 wordt plotseling over de auteur zelf gesproken. Waarom doet hij dat?
14. Iemand de film gezien? Gelijkenissen? Verschillen?

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Dilbeek met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie