Kris Van Steenberge: Woesten (werkbladen leeskring Dilbeek)

woesten b1. Biografie:Kris Van Steenbergen (51) geeft les op het Sint-Gummaruscollege in Lier aan 10- en 11-jarigen en is zelf vader van 5 kinderen.
In zijn vrije tijd schreef hij zich in aan de Schrijversacademie in Antwerpen, waar hij les kreeg van Erik Vlaminck. ‘Woesten’ (2013) is het resultaat.

Voor Woesten kreeg Kris Van Steenberge De Bronzen Uil, De Debuutprijs en de Beste Verborgen Parel (literatuurprijs van de Vlaamse Bibliotheken voor een Nederlandstalige roman uit de 21ste eeuw die onterecht onder de radar bleef).

2. Belangrijkste personages

Elisabeth Mazereel x Guillaume Duponselle
Valentijn en Nameloos
Hendrik
Mijnheer Funke
Violette
Pastoor
Weduwe Edwards
moeder van Guillaume

3. Een citaat:

Ik ben een verhalenverteller, geen historicus. Wie dit boek leest om meer te weten te komen over de Eerste Wereldoorlog, komt bedrogen uit. Mijn boek handelt over verwoesting en verminking. En hoe daarmee om te gaan. Dan is die oorlog, de donkerste bladzijde in onze vaderlandse geschiedenis, de ideale setting.” (De Morgen, 15 oktober 2014)

4. Enkele vragen:

1. Dit verhaal speelt zich af in Woesten (dorp niet ver van Ieper). Waarom denk je dat de auteur zijn verhaal daar situeert?
2. Is het belangrijk dat Woesten in West-Vlaanderen ligt?
3. Is dit een zoveelste Vlaamse Klei-verhaal? Leg uit.
4. Dit verhaal is klassiek opgebouwd, en heeft een mooie klassieke taal. Wat maakt dit verhaal zo aantrekkelijk?
5. Met welk personage leef je het meeste mee?
6. Hoe eindigt het verhaal?
7. Dit verhaal speelt zich meer dan 100 jaar geleden af. Zijn er nog herkenningspunten?
8. Kris Van Steenberge kreeg les van Erik Vlaminck, waarvan we ‘Suikerspin’ lazen. Zie je raakvlakken? Welke?
9. Doet dit verhaal je aan andere romans denken? Welke?
10. Dit verhaal wordt verfilmd. Zie je de film al voor je? Hoe? Welke rol zou je aan welke acteur geven?

11. Het boek kwam uit in 2013. Mijn exemplaar van 2015 is al een twaalfde druk. Toch kenden de meesten onder jullie Kris Van Steenberge nog niet. Hij zoekt de media niet op. Hoe is het succes er dan gekomen? Verklaar zijn succes.

5. Dankwoord van Kris Van Steenberge voor de debuutprijs die hij won op de vooravond van de Boekenbeurs 2014.

Ik buig voor u het hoofd. Ik prevel woorden die geuren van trots, alsof zij toebehoren aan de taal van een jonge held, of wat daar op lijkt, en niet aan het idioom van een – zoals wij allen weten – halve eeuweling die zijn zinnen heeft verzet. Ik buig met een zekere zwierigheid die gepast is bij het krijgen van geschenken. Ze staan onuitgepakt te pronken op een tafel waarlangs invités schuifelend passeren. In hun ogen de egards die zij in acht nemen. Op hun lippen brandt de vraag: ‘Wie is die man, die vreemde gans, die debutant op ’t grote boekenbal?’
Wel, aanschouwt, dit lijf en leden, ruikt aan mijn kleren, betast mijn haren en mijn huid, net zo lang tot gij met recht en rede unaniem besluiten zult: ’t is een kleine ziel, uit mensenhout gesneden, die het hof betreedt als schuchter wezen. Voor zich uit draagt hij een urne, broos en breekbaar, gevuld met kapitalen en minuskels. Hij is de voerder van een zachte werveling aan woorden. De smid van in vuur geslagen zinnen. De alchemist van het verhaal waaraan wij zogen. Allen, graag en veel. Omdat wij mensenkinderen zijn.
Welnu, kijkt toe hoe ikWoesten, de jubelsage van vanavond, ontdoe van lauwerkransen en hoog ten hemel steek, als ware het een pasgeboren kind dat net zijn naam verkreeg.
Woesten is het relaas van wat verminking doet met mensen, van hoe vernieling schurkt tot onder onze huid. Deze sage ademt levens van zielen zoals u en ik, door het lot van her naar der geworpen, immer hunkerend naar woorden als: kom zie mij graag, hou mij vast en doe mij gauw de tijd vergeten. Dat houdt hen staande en laat hun bestaan balanceren op het door de angst en de gruwel strak gespannen touw.
Deze historie leert ons niet bang te zijn. Versla die vrees voor vreemde buren, die huiver voor het onbekende, die rilling voor slechte maren vanop nieuwerwetse podia op u losgelaten, die verwarring door sloganeske kreten uit de monden van uw leiders.
Laat u niet ontvoeren door het louter economisch gezoem van bezige bijen.
Laat u voeren door de kracht die schuilt tussen de lijnen die gij schrijft of leest.
Laat u vervoeren door een lied van verzen.
Het boek overwint. Komt mede zege vieren. Springt en jubelt, danst met mij.
Dit grote feest vat aan vanavond. Dit bal waarop ik graag uw dienaar ben.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Dilbeek met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie