Kort overzicht van het leesjaar 2015-2016 van de Leeuwse Leeskring (Sint-Pieters-Leeuw)

Joe Speedboot- Tommy Wieringa,
in de leeslijst van dit jaar opgenomen omdat het een ‘verborgen pareltje’ zou zijn. Bij de eerste rondvraag bleek het bij de leeskringleden zeer uiteenlopende reacties op te roepen: van een boek dat men graag had gelezen (vooral omwille van het aan bod komen van een heel sterke vriendschap), tot een ‘wrang’ boek met ‘wel heel veel lagen’. Sommigen vonden het ook een bij wijlen moeilijk boek met moeilijke, onbestaande woorden, zware zinsconstructies maar tegelijk ook mooie beschrijvingen en een interessante plot. Wanneer we dieper ingaan op de structuur en opbouw van het boek en de bedoeling(en) van de schrijver en hoe hij dit heeft uitgewerkt, ben je toch wel onder de indruk! (wie tijd heeft moet zeker eens op Youtube kijken naar: klik hier)

Voor ik ga slapen- S.J. Watson
werd door het merendeel van de lezers van de leeskring ervaren als een pakkend, vlot lezend en meeslepend boek met hoog thrillergehalte, hoewel sommigen vonden dat het toch wel even duurde eer je te weten kwam waaróm dit nu een thriller is. Het aantal personages en locaties is beperkt en toch moet je de draad doorheen het verhaal goed vasthouden. Soms werd je als lezer al eens op het verkeerde been gezet (‘er moet toch iets mis zijn met die dokter?’) Het is een verhaal dat blijft nazinderen: we zijn maar mens door/dank zij ons geheugen en als hier iets misgaat? Toch wel confronterend!

Gedichtendag – Ivo Van Strijtem
25 geïnteresserde liefhebbers werden door Ivo Van Strijtem meegenomen op een aangename, zeer boeiende reis langs het Treasure island van de (wereld)poëzie. Hij doorspekte zijn lezing met leuke citaten en weetjes over poëzie en las ook voor uit zijn eigen werk maar ook zijn prachtige vertalingen uit de Engelstalige (Emilie Dickinson) en Zweedse poëzie (Gustaf Fröding). Het werd een prachtige avond die duidelijk aangaf dat elkeen poëzie kan smaken.

Amerikanah- Chimamanda Ngozi Adichie
De aanwezige leesclubleden hebben dit boek meestal graag gelezen om diverse redenen: boeiend thema, verrassend standpunt van de auteur die kiest voor mondigheid, feminisme, … Het boek is goed gestructureerd, maar soms ietwat langdradig wat ervoor zorgde dat sommige lezers het boek eventjes terzijde legden om nadien met goede moed te hernemen. Anderen zijn van mening dat je ’t boek juist beter aan één stuk doorleest (bvb op vakantie). Een van onze leden was een tijd in Afrika en vond het boek ook herkenbaar: vooral de manier waarop de auteur de druk van de familie, het racisme en het ‘van beide kanten niet begrepen zijn’ van het hoofdpersonage

Wij en ik – Saskia De Coster
Over één ding is iedereen het eens: het boek is vlot geschreven in een heel mooie taal die nauw en realistisch aansluit bij het personage dat aan het woord is. Verder zijn de meningen verdeeld: iemand kreeg het niet uitgelezen, iemand anders vond het begin van het boek moeilijk, maar was dan weer heel blij te hebben doorgebeten en vond het uiteindelijk een mooi boek. Sommigen hielden een wrang gevoel over aan het boek en hielden niet van (vooral mbt het personage van de schoonmoeder) ‘die zielige familie en hun zinloos bestaan’. Anderen vonden het dan weer een heel herkenbare weergave van een tijdsgeest en waren heel benieuwd naar de ontwikkeling van de familie

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Sint-Pieters-Leeuw, Bibliotheken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie