Julian Barnes: Het tumult van de tijd (verslag bijeenkomst Roosdaal door Mieke Massaer)

‘Een held kun je maar één keer zijn, een lafaard moet je een leven lang elke dag zijn’
Dit verhaal van Julian Barnes speelt zich af in jaren dertig, wanneer een jonge man – aanstormende componist, toegewijde huisvader – met een ingepakt koffertje bij de lift van een flatgebouw in Leningrad staat: Dmitri Sjostakovitsj. Hij wacht er de hele nacht, nachtenlang, in de overtuiging dat hij opgepakt zal worden en afgevoerd naar het Grote Huis. Geen enkele beroemdheid die hij in de afgelopen tien jaar heeft ontmoet, kan hem nu helpen. En weinig mensen die naar het Grote Huis worden afgevoerd, komen ooit terug.

Het tumult van de tijd’ is een fictieve biografie (dunne lijn tussen fictie en werkelijkheid) van de beroemde Russische pianist en componist Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975).

Het boek begint met kritiek op zijn opera Lady Macbeth uit het district Mtsensk in 1936. Sjostakovitsj wordt publiekelijk verguisd en zijn vijfde symfonie krijgt de ondertitel ‘Het antwoord van een Sovjetartiest op gerechtvaardigde kritiek’. Zijn muziek wijkt af van ‘het rechte pad van de Sovjetkunst’, omdat ze niet onmiddellijk begrijpelijk en plezierig is voor het oor van de massa. Hij wordt beschuldigd van formalisme en decadentie.

Barnes koos voor drie sleutelmomenten uit het leven van de componist: de jaren 1936 (zijn afgewezen eerste opera en de beschuldiging van een complot tegen Stalin),1948 (het opgelegde en vernederende bezoek aan de VS (waar hij de bewonderde Stravinsky moet afvallen)) en 1960 (waarin hij gedesillusioneerd en vol gewetenswroeging onder zachte dwang toch nog partijlid wordt). In die jaren veranderde er telkens iets in de relatie tussen het regime, in het boek de Macht genoemd, en Sjostakovitsj. De focus van het boek ligt hierop en dus niet op het oeuvre van de componist. Deze korte roman bevat weinig beschrijvingen van muziek.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in bibliotheek Roosdaal met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie