Jorge Luis Borges: De bibliotheek van Babel (juni 2015)

alephBiografie:
Borges werd in 1899 geboren in Buenos Aires. Zijn vader was hoogleraar Engels. Al vroeg wilde hij schrijver worden en zijn ouders hebben hem daar altijd in gesteund.
Op zijn vijftiende verhuisde hij met zijn moeder en zijn zus naar Europa. Ze vestigden zich achtereenvolgens in Parijs, Italië, Zwitserland (Geneve) en Spanje.
Hij was 22 toen het gezin terugkeerde naar Argentinië waar hij met nieuwe ogen naar zijn geboortestad keek. Hij publiceerde er zijn eerste gedichten en essays.
In 1938 ging hij werken in de stadsbibliotheek van Buenos Aires en stootte in datzelfde jaar zijn voorhoofd zo ernstig dat hij geleidelijk aan blind werd. Toch werd hij later, na de val van Peron in 1955, bibliothecaris en professor in de literatuur.
Op latere leeftijd dicteerde hij zijn werk, nu verhalen, aan zijn moeder of aan vrienden, zoals Alberto Manguel. Pas na 30 jaar ging hij weer gedichten schrijven.
Hij is tot zijn 70ste bij zijn moeder blijven wonen. Wat niet wil zeggen dat hij geen vriendinnen had! Hij stierf in Genève in 1986

Bibliografie: (keuze uit)

Naar eigen zeggen werd Jorge Luis Borges gevormd door de bibliotheek en de labyrintische tuin van het huis waar hij zijn jeugd doorbracht. In elk geval werkte hij jaren als bibliothecarisen verwees hij in zijn werk voortdurend naar doolhoven, bibliotheken, spiegels, illusies en de (Europese) literaire traditie die hij als student in Genève en als expressionistisch dichter in Spanje nog beter had leren kennen.
Manguel (in De kunst van het lezen) zegt: “ Niet zozeer het labyrint, maar veeleer het idee van een object of een plek of een persoon of moment dat alle objecten, plekken, personen en momenten is, maakt de kern uit van zijn schrijverschap”.

1935: Wereldschandkroniek: een luchtig geschreven handboek over echte en fictieve boeven.
1941: De Ficciones: twee bundels surrealistische korte verhalen, nl. De Aleph en De Zahir.
1957: Het boek van de denkbeeldige wezens

Enkele vragen:

1. Verklaar de titel van het verhaal.
2. Welke komt het beste overeen met de bibliotheek van Babel? Waarom?


3. Vergelijk de bibliotheek van Babel met de Biblioteca Naciónal in Buenos Aires waar Borges werkte. (Hier met installatie ‘flying books’ van Christian Boltanski).
bib 4
4. Waarom neemt Borges de zeshoek als ideale vorm voor een bibliotheekruimte?
5. Waarom vergelijkt Borges de bibliotheek met het heelal? En noemt hij de mens ‘een onvolmaakte bibliothecaris’?
6. Hoeveel boeken zijn er in de bibliotheek van Babel? Geef enkele titels.
7. Naar welk boek is Borges op zoek?
8. Bestaat er voor jou een boek dat alle andere boeken overbodig maakt? Of anders gezegd: “Welk boek zou je meenemen naar een onbewoond eiland?
9. Wat vindt Borges van de gangbare catalogisering van boeken?
10. In welke categorie zou je dit verhaal klasseren? Zou Borges het daarmee eens zijn?
11. Van iemand die zich verdiept heeft in een verhaal, zegt men soms hij zich in andere sferen bevindt, of dat hij niet meer van de wereld is…” Klopt dat, volgens jou?
12. De idee achter De bibliotheek van Babel wordt wel eens het www avant la lettre genoemd. Waarom?
13. Umberto Eco zegt in zijn essaybundel ‘Waarom zou je de klassieken lezen’: “De werkelijke held van van de bibliotheek is niet de bibliotheek zelf, maar haar lezer, die onvermoeibaar inventief is, en als een alchemist kan combineren.” Akkoord?
14. Waarom lees jij?

Exta: De toren van Babel door Jakob Gautel op de ‘Babel’-tentoonstelling in Rijsel, Paleis voor schone kunsten.

bib 5

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.