James Rebanks: Het herdersleven (werkbladen pop-up leesclub regio)

James Rebanks werd geboren in 1973 in het Lake District (NO van Engeland). Hij komt uit een familie van schaapherders. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden. Op zijn 15de verliet hij school en ging zijn vader helpen. Die samenwerking verliep echter niet zo vlot: na een zoveelste ruzie gaf hij er de brui aan en ging (na uiteindelijk nog in avondschool zijn middelbaar diploma te halen) in Oxford talen studeren.

Nadat hij een tijdje als journalist voor een tijdschrift gewerkt had, werd de heimwee naar zijn roots echter zo groot, dat hij terug thuis ging wonen èn met hart en ziel zijn taak als schaapherder opnam. Tegelijkertijd begon hij als ‘gespecialiseerd adviseur’ bij het Unesco World Heritage Centre in Parijs om samen met hen te zorgen dat gastgemeenschappen baat hebben bij toerisme. James Rebanks is er dan ook de geschikte persoon op. Het Lake District met zijn ruim 43.000 inwoners trekt jaarlijks zo’n 16 miljoen toeristen.

Eenmaal terug in het Lake District begon hij te twitteren (twitter.com/herdyshepherd1). In een mum van tijd had hij duizenden volgers die het wel en wee van zijn leven tussen de schapen volgden. In 2013 kreeg hij het aanbod om een artikel voor Atlantic Monthly In Amerika te schrijven, daarop vroeg uitgeverij Pinguin hem een boek te schrijven en de bal was aan het rollen. Ondertussen is ‘Het herdersleven’ al in 18 talen verschenen. De BBC heeft ook al de rechten van het boek opgekocht. Een tv-film komt er aan.

Hij is getrouwd met Helen en heeft 3 kinderen: Bea, Molly en Isaac.

Mogelijke vragen:

1. William Wordsworth beschreef het leven van de herders in het Lake District als “de ideale maatschappij, de perfecte republiek.” Waarom gebruikt James Rebanks deze woorden als motto voor zijn verhaal?

2. De auteur draagt zijn boek op aan zijn vader en grootvader. Enig idee waarom?

3. In het hoofdstuk ‘Zomer’ (eerste druk p. 24) zegt James Rebanks: “De ware geschiedenis van ons landschap zou de geschiedenis van de niemendal moeten zijn.” Wat bedoelt hij daarmee?

4. Welk beeld krijg je in dit boek van een schaapherder? (manier van spreken, manier van kleden, manier van zijn)

5. Hoe is de relatie tussen de schaapherder in het Lake District en zijn schapen?

6. Hoe kijkt James Rebanks naar toeristen?

7. Soms lijkt het alsof James Rebanks zijn studies in Oxford bagatelliseert. Enig idee waarom?

8. James Rebanks doet zijn verhaal aan de hand van de jaargetijden. Wat vind je van zijn keuze om bij de zomer te beginnen?

9. Op maandag 24 april 2017 organiseerde het BoekenOverleg voor de zesde keer de Staat van het Boek, waarop Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz er zijn nieuw Actieplan Leesbevordering voorstelde. De schrijver Alex Boogers kwam er ook spreken over zijn pamflet ‘De lezer is niet dood’. Alex Boogers groeide op in een kansloze ‘zware’ buurt en probeerde via boksen zijn agressie kwijt te geraken. Toen hij elf was, ontdekte hij in de bib het boek ‘De grootste. Muhammed Ali’. Het idee dat je ook over een bokser een boek kunt schrijven, was voor hem een eyeopener. In zijn pamflet zegt hij dan ook dat de literatuur niet genoeg op zoek gaan naar nieuwe lezers in hoeken waar je ze niet verwacht, dat de literatuur te elitair is.
Kan je zijn visie toepassen op ‘Een herdersleven’? Wat is jouw visie hierop?

10. Waarom heeft James Rebanks dit boek geschreven, denk je?

11. The Shepherd’s Life kwam uit in 2015 en is ondertussen al in 18 talen verschenen. De Nederlandse versie is al aan een derde druk toe. Hoe verklaar je dat succes buiten Engeland?

12. Kort iets over de stijl:
Mooie passages?
Afwisseling tegenwoordige en verleden tijd?

Extra informatie vind je op: (met dank aan Sonja Van Cutsem, bibliotheek Halle)

artikel ‘Restauratie van voetpaden. Wandelen op wol’in tijdschrift Seasons (productie, tekst en fotografie Pieter Paul Koster en Inge Oostenrijk)

artikel ‘James Rebanks, de eeuwige wederkeer van ooi en lam’ in De Standaard, 15/04/2016 waarin Hans Cottyn vertelt over zijn ontmoeding met de auteur en zijn schapen op zijn boerderij in Lake District.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie