‘In my head’ van illustrator Carll Cneut (Sint-Pietersabdij, Gent)

2014-12-11 11.33.372014-12-11 11.57.09In de Gentse Sint-Pietersabdij loopt nog tot 10 mei de tentoonstelling ‘In my Head’ van Carll Cneut, één van onze, ook internationaal, bekendste illustrators. Aan de ingang, alias winkel, krijg je een audioguide met teksten die speciaal voor de gelegenheid door dorpsgenoten Wouter Deprez en Carll Cneut (Geluwe) werden geschreven. Je kan een audioguide in het Nederlands (uiteraard!) en in het West-Vlaams (sappig!) kiezen.

De verhalen bij de illustraties zijn al even sappig. Zoals het verhaal van Tante Soubry, die in Brugge woont, en het gezin Cneut spaghetti leert kennen. In Geluwe waren ze gewoon om een maaltijd keurig verdeeld over vlees, patatjes en groenten voorgeschoteld te krijgen. Maar nu! Spaghetti Bolognaise! Alles door elkaar! En lekker dat dat is! Cneut begon toen ook de soubryzegeltjes te verzamelen. Hij kreeg er kunstprenten door: Bruegel, Bosch, … En bij die schilders stond eveneens alles door elkaar. Hij liet zich graag door hen beïnvloeden. Ook nu nog noemt hij deze werken ‘bolognaisewerken’.

Dat zie je al in de volgende kamer. Een visvijver met allerlei vreemde figuren door elkaar. Je kan er uren naar kijken en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Daar hoort het volgende verhaal bij. In het dorp was er een vijver waar Cneut en zijn vrienden graag speelden. Maar zijn moeder waarschuwde altijd voor ‘Kalle en haar haak’, een soort vrouw die in de vijver woonde en kindjes pakte met haar haakhand. Allemaal zaken die Cneut inspireerden voor latere verhalen.

Zijn verhalen zijn vaak grappig, maar niet altijd. Kalle is bijvoorbeeld ‘een wreed vrouwmens’. En dan zijn er nog de bizarre dorpsfiguren: raar, eenzaam, misvormd, angstaanjagend, … Ze doen me een beetje denken aan de verhalen verteld (en geïllustreerd) door Koenraad Tinel en neergeschreven door Stefan Brijs in het boek ‘Verhalen van het Pajottenland’.

Er is nog meer. De veel te vroege dood van Cneuts vader. Een verhaal waar je even bij slikt. Een wreed gegeven ook: de dood die overal op de loer ligt. Je ziet het vaak in zijn illustraties.
En dan zijn er nog de verhalen en illustraties over zijn volière, en…., en…. Je kan er uren in vertoeven.

In het tweede gedeelte van de tentoonstelling zie je ook zo’n negentig originele tekeningen. Tot slot is er nog de werkkamer waar Cneut de komende maanden werkt. Het is een verkleinde kopie van zijn werkkamer thuis. Als er geen workshop plaatsvindt, kan je gerust naar binnen. De illustrator is een bescheiden man die graag een praatje slaat. En, als je toevallig een boek van hem bijhebt, er graag een tekening inzet.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in boekenkunst met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.