Het Grimm-Zentrum in Berlijn

grimm-zentrum AHet Grimm-Zentrum (°2009),door de Zwitserse architect Max Dudler voor de Berlijnse Humboldt-Universiteit ontworpen, is de grootste bibliotheek met open instelling (*) in Duitsland.Hierin bevindt zich niet alleen de boekencollectie van de gebroeders Grimm (volksverhalen, sprookjes èn woordenboek), maar ook de bibliotheek van de universiteit zelf, samen goed voor zo’n 2,5 miljoen items.

De bibliotheek heeft 10 verdiepingen. In het midden is er een soort put: de van bovenaf verlichte leeszaal die trapsgewijs omhoog gaat. Daar rond staan de boekenrekken opgesteld. De openingen in de wanden komen overeen met de afstand tussen die rekken. Indrukwekkend. Aan die zijkanten zijn ook 52 studeercabines gemaakt, die gehuurd kunnen worden.

grimm-zentrum 4Ook de studenten houden van deze bib. De leeszalen zaten vol, de cafetaria beneden zat vol en buiten waren er veel studenten aan het aanschuiven. Het is hier niet alleen interessant,maar ook gezellig. De kerselaren wanden, het gedempte licht en de leeslampjes op elke studeertafel geven een rustig en warm gevoel.

In mijn toeristische gids staat dat de bibliotheek elke dag open is van 08.00 tot 24.00 uur, maar in werkelijkheid is zij enkel vrij toegankelijk tot 20.00 uur en niet op zondag. Op die momenten is er enkel security aanwezig en kan er gebruik gemaakt worden van de 2 terugbrengmachines in de hal.

Let er ook op dat je als bezoeker, net zoals de gebruiker, niet binnen mag met een tas. Die moet altijd in een locker opgeborgen worden. Er zijn minder lockers dan zitplaatsen in deze bib. Bijgevolg konden mijn man en ik enkel beurtelings binnen…

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie