hemelVAART, een literair-artistiek parcours van 25 april tot en met 20 mei in het Pajottenland

Het project hemelVAART verbindt via een literair-artistieke fietsroute op een aanstekelijke manier twee tentoonstellingen die dit voorjaar in onze regio doorgaan. CC Westrand in Dilbeek organiseert de expo ‘Moments of Writing’ van Alexandra Cool (19/4 tot 26/5), die met een camera obscura de schrijvers fotografeerde die in haar ‘Villa Hellenbosch’ te gast waren. In het Kasteel van Gaasbeek exposeert schilder Sam Dillemans op datzelfde moment (19/4 tot 16/6) zijn reeks ‘Authors’: eveneens portretten van –jawel- auteurs.
Tussen deze twee creatieve polen kan dit voorjaar van 25/04 tot en met 20/05 zowel individueel als in groep gefietst worden. Deze literair-artistieke fietslus wordt een hemelVAART langs landschap en kunst. Vier kunstacademies uit de regio lieten zich inspireren door fragmenten uit de literatuur van Vlaanderen èn de wereld die dichter Ivo van Strijtem voor hen selecteerde en maakten onder begeleiding van de professionele kunstenaars Alexandra Cool, Patrick Crombé, Mirjam Devriendt, Hugo Meert en Tinka Pittoors een kunstwerk in situ langs het parcours.
Aan het beroemde kerkje van Sint-Anna-Pede kunnen de deelnemers bovendien een openluchtbibliotheek bezoeken waar ze boeken uit kunnen meenemen op voorwaarde dat ze er ook eentje aan toevoegen. Onderweg worden de literaire fragmenten op een kunstzinnige manier verwerkt in het landschap en kunnen deelnemers aan diverse ramen een poëtische poster ontdekken. Ook aan de talrijke leeskringen in de regio is gedacht. Op zondagochtend 28 april kunnen ze in CC Westrand een filmvoorstelling van ‘The discovery of heaven’ bijwonen, naar het boek ‘De ontdekking van de hemel’ van Harry Mulisch. Nadien komt Mulischkenner Onno Blom een voordracht geven.
De apotheose vindt plaats op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei. Op die dag begeleiden kunstenaars en kunstzinnige vrijwilligers de fietstocht en vinden er langs het parcours ook live artistieke interventies plaats: auteurs lezen uit eigen werk en verenigingen uit de regio brengen toneel, declamatie, spreekkoren, enzovoort.
Meer info over het project en de mogelijkheid tot inschrijven voor de begeleide fietstochten op 9 mei vind je weldra op www.westrand.be en www.hemelvaart2013.be

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie