(H)EDEN: kunst en taal in en om de bibliotheek van Etterbeek. Nog tot 1 april 2017.

Gisteren ging de tentoonstelling (H)EDEN open in de Nederlandstalige Bibliotheek Etterbeek. Als bibliothecaris van de nog kleinere bibliotheek Pepingen, als liefhebber van het woord in al haar vormen en met de weet dat de Pepingenaar Luk Wets curator van de tentoonstelling is, moest ik er wel heen.

De bibliotheek is gezellig en warm: echt een plek waar je thuiskomt en even in de knusse salon gaat zitten. Vreemd, want in de huidige bibliotheekfilosofie spreekt men wel over de bib als ontmoetingsruimte en zelfs over de bib als openbare huiskamer, maar is de architectuur overwegend koel en strak. Je merkt meteen dat de bibliotheek van Etterbeek leeft: er is een geefkast, je kan er gemakkelijk aan tafel aanschuiven, overal zijn er leuke details (zoals het gedicht van AMG Schmidt over de bibliothecaris)en er worden toffe initiatieven genomen.

De tentoonstelling (H)EDEN over taal en beeldende kunst past hier uitstekend. Curator Luk Wets zegt hierover: “De rol van taal eist haar rol in de beeldende kunst op. Vreemd is dat niet daar in onze woordkeuze ook verwantschap bestaat tussen taal en kunst. Zo gebruiken we voor ‘beschrijven’ de woorden ‘afschilderen’, ‘portretteren’, ‘schetsen’. Of voor ‘literatuur’: ‘creatie’, ‘schepping’, ‘oeuvre’, … Eén van zijn eigen werken op de tentoonstelling verwijst hier duidelijk naar:

Dit werk in blokletters toont meteen ook het speelse karakter van de tentoonstelling. Kunst hoeft niet saai te zijn. Integendeel. De toeschouwer mag de werken aanraken, en wordt zelfs uitgenodigd mee kunst te maken.

Zo giet Guillaume Amand oude boeken waarin de toeschouwer een liefdesbrief mag steken in cement en maakt met deze kluizen/urnen een ‘Heiligdom van de liefde’. Mijn gebetonneerd exemplaar kan ik na de tentoonstelling afhalen.

Ook mooi vond ik het ‘Open boek’ van Geva Deraeck. Met oud ijzer uit haar eigen tuin maakte zij een boekensculptuur voor de tuin van de bib.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in boekenkunst met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie