Graime Simsion: Het Rosie Project

rosie project1)Biografie:
De Australiër Graeme Simsion werkte als consultant (hij maakte vooral datamodellen!), maar verkocht zijn bedrijf om fulltime schrijver te worden. Met zijn debuutroman Het Rosie Project verovert hij de wereld. De filmrechten zijn verkocht aan Sony Pictures. Het Rosie Effect is de opvolger van deze wereldwijde hit. Simsion is getrouwd met Simone Sina, een professor in de psychiatrie en auteur van erotische romans, en heeft twee kinderen.

2)Belangrijkse personages:
Don Tillman (39 jaar),
Rosie Jarman (29 of 30 jaar),
Bevriend koppel Gene en Claudia,
Bianca Rivera
Buurvrouw Jasmine

3)Het syndroom van Asperger: (uit www.balansdigitaal.nl)

Het syndroom van Asperger is een stoornis in het autistisch spectrum. Op grond van onderzoek zijn er bepaalde kenmerken voor het Aspergersyndroom opgesteld. Niet alle kenmerken moeten aanwezig zijn.

•Normale tot hoge intelligentie.
•Moeite met aangaan en onderhouden van contacten en vriendschappen
•Moeite om een gesprekspartner recht in de ogen te kijken. Moeite met lichamelijk contact.
•Moeite met emoties
•Gebrek aan inlevingsvermogen
•Moeite met begrijpen van sociale regels en non-verbale communicatie
•Motorische onhandigheid
•Overgevoeligheid voor geluiden, geuren of aanrakingen

Sterke kanten:
•Goed oog voor detail
•Goed , soms uitzonderlijk goed, geheugen
•Eerlijkheid
•Onafhankelijkheid van denken
•Soms een encyclopedische kennis van bepaalde onderwerpen
Beroemdheden als Albert Einstein en Leonardo da Vinci zouden dit syndroom gehad hebben, en juist de voordelen van deze aandoening benut hebben.

4)Enkele vragen:
1. Zou jij het boek op basis van de cover en de korte inhoud uitgekozen hebben? Waarom?
2. Hoe vind je de titel?
3. De lezer weet al van in het begin dat Don Tillman het ‘Syndroom van Asperger’ heeft (zelfs al weet Don het zelf niet). Kloppen de kenmerken van dit syndroom met de daden en gedachten van Don?
4. (p.151) Rosie zegt: “Ik heb het over je Echtgenote Project. Ik vind het verkeerd, maar je bent niet anders dan de andere mannen die ik ken, want die behandelen vrouwen ook allemaal als objecten. Jij bent er alleen eerlijker over. …” Klopt Rosie’s bewering? Over mannen in het algemeen? Over de eerlijkheid van Don? (nvdr: Al vijftien jaar verzamelen Cambridge-wetenschappers bewijs voor hun theorie dat mensen met autisme een extreem mannelijk brein hebben…)
5. Hoeveel projecten komen er in het verhaal voor? Waarom worden ze projecten genoemd?
6. (p.267) Rosie zegt tegen Don “Mijn intuïtie tegenover jouw logica. Zullen we wedden?” In feite draait heel de discussie over ‘asperger’ in feite rond de tweestelling intuïtie-logica. Akkoord?
7. (p.274) Don denkt: “Toen besefte ik dat ik de vragenlijst niet had ontworpen om een vrouw te vinden die ik acceptabel vond, maar om iemand te vinden die mij misschien zou accepteren”.
8. Hoe zou je de vriendschap tussen Don en Gene beschrijven? Wie is ‘normaal’, wie wordt door de maatschappij als ‘normaal’ beschouwd?
9. Vind je het een goed idee om sociale omgangsvormen via het bekijken van films? (p. 278 e.v.) Nvdr: Veel van die films zijn verfilmingen van boeken…
10. Don bedenkt op het laatst: “Het onvermogen (of verminderd vermogen) om je in te leven is niet hetzelfde als het onvermogen om lief te hebben. Liefde is een sterk gevoel dat vaak alle logica tart.” Kan Don liefde voelen?
11. Buurvrouw Jasmine had het Don al vaak tegen Don gezegd: “Je zal een ideale echtgenoot zijn.” Kan je daar in komen?
12. Het boek heeft inmiddels een vervolg: “ Het Rosie-Effect”. Wat stel je je daarbij voor?
13. Het boek werd door DWDD (De wereld draait door) tot boek van de maand oktober 2013 verkozen. Wim Krings over Het Rosie Project in DWDD: “Dit is echt een hilarisch boek.Gisteravond zat het boekenpanel weer in De Wereld Draait Door om de vier beste boeken van de maand oktober bekend te maken.Een van die boeken Het Rosie Project! “Ik dacht zelfs dat de president van de Nederlandse Bank dit boek had gelezen toen hij zei dat het zo goed ging met Nederland”, zei Wim Krings is zijn bespreking.
Vind jij het boek humoristisch? Geef voorbeelden.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , . Bookmark de permalink.