Eindejaarslijstjes

vaderuit de tijd vallen 2alsof het voorbij ispost mortembonita avenucanadahologramvergeef onsmaar buiten is het feest 2donker hard 2verliefdenBoekenlijstjes… massa’s boekenlijstjes verschijnen er op het einde van het jaar.
Zij die boekenlijstjes voor zichzelf maken, hebben de behoefte om een jaar af te ronden. Om ze te maken, moeten ze noodgedwongen het jaar nog eens overzien. Zie het maar als een soort boekenbezinning. En dat is niet altijd even gemakkelijk; het geheugen kent gaten en er moet soms in gegraven worden.
Zij die lijstjes lezen, doen dat vaak omdat ze een leidraad nodig hebben. Want door het bos zien zij de bomen niet meer. Jaarlijks komen er in Vlaanderen twintigduizend boeken op de markt, dat is gemiddeld 55 per dag. Zoek daar maar eens het boek uit dat bij je past!
Nu is het zover gekomen dat we in het aanbod boekenlijstjes ook al de weg niet meer vinden. In zowat elke krant, elk tijdschrift, elk radio- en tv programma, elke literaire blog of twitteraccount worden de favoriete boeken van 2012 opgesomd. Wat nu gedaan met onze boekenbon of nieuwjaarsenvellop?
Ik heb al die lijstjes voor u, lezers, in een nieuwe lijst gegoten. Mijn persoonlijke top tien heb ik in een aparte blog gezet.

Samenvattende top 11 (Tja, het lukte me echt niet met 10) uit alle boekenlijstjes die ik in de Vlaamse media zag passeren:

1. David Grossman, Uit de tijd vallen, Uitg. Cossee, Uit de tijd vallen verkent in precieze en tegelijkertijd poëtische taal de pijn en het verdriet van ouders die een kind verloren hebben. Vijf jaar na de dood van zijn in de oorlog gesneuvelde zoon Uri slaagt David Grossman op ongeëvenaarde wijze in deze bijna onmogelijke onderneming. Waar het nodig is zelfs met vertwijfelde humor.
2. Julian Barnes, Alsof het voorbij is, Uitg. Atlas-Contact, Shortlist bookerprize! De tijd heeft Tony Webster ingehaald: ineens is hij een man van middelbare leeftijd, die met weemoed terugkijkt op zijn schooljaren. Hij heeft vriendschappen, een carrière en een huwelijk gehad, een best makkelijke scheiding. Hij heeft zeker nooit geprobeerd iemand pijn te doen. Maar het geheugen is niet perfect. Het kan altijd verrassen, zoals een brief van een advocaat zal bewijzen. Alsof het voorbij is is het verhaal van een man die voorgoed afscheid neemt van de beloftes van zijn jeugd. Doorweven met Barnes’ kenmerkende precisie, vaardigheid en inzicht is dit een werk van een van ’s werelds voornaamste schrijvers.
3. Karl Ove Knausgard, Vader, Uitg. De Geus, Eerste boek in de Mijn Strijd-serie van zes zeer persoonlijke, soms pijnlijke autobiografische romans. Deel II, nl. Liefde, is ook al uit.
4. Peter Terrin, Post Mortem, uitg. Arbeiderspers, Autobiografische beschouwingen van de AKO Literatuurprijs 2012 over het schrijverschap, en vooral, over de ziekte van zijn dochter Renée.
5. Richard Ford, Canada, Bezige Bij Antwerpen, De jonge Del Parsons ontvlucht zijn huis in Montana nadat zijn ouders zijn opgepakt voor een bankoverval. Verward en verontrust belandt hij op de immense vlakten Saskatchewan in Canada, een vluchtoord. Daar wordt hij opgevangen door een charismatische Amerikaanse man, Arthur Remlinger. Terwijl Del met hem optrekt, ontdekt hij dat hij niet de enige is die een geheim leven leidt aan de andere kant van de grens.
6. Peter Buwalda, Bonita Avenue, Bezige Bij, Deze veel bekroonde roman dateert al van 2010 maar is aan een grote opmars bezig. Peter Buwalda schreef een meeslepende debuutroman over een familie en haar noodlot en verval, idylle en schoonheid. Half 2013 komt er een nieuwe roman van hem uit!
7. Dave Eggers, Een hologram voor de koning, Uitgeverij Lebowski. Alan Clay heeft alles verloren door de crisis: zijn bedrijf, zijn huis, zijn vrouw, zijn kind. hij reist af naar Saoedi-Arabië, om daar – in een gloednieuwe, nog onvoltooide stad midden in de woestijn – een deal te maken met koning Abdullah. Geen levensecht verhaal deze keer. Eggers gebruikt fantasie en dat zijn de recensenten niet van hem gewoon. Het boek werd door de pers minder goed onthaald, maar verschillende onafhankelijke boekhandels raden ‘Hologram voor de koning’ ten zeerste aan.
8. A.M. Homes, Vergeef ons, Bezige Bij, tragikomische roman over een rivaliteit tussen twee broers en tot wat dat kan leiden. Een bizar verhaal dat toch mogelijk lijkt.
9. Arthur Japin, Maar buiten is het feest, Arbeiderspers. Een verhaal over incest. Door veel lezers bejubeld omwille van de stijl, in rechterlijke kringen aangeraden omwille van de levensechtheid, maar in de pers pover besproken omwille van de zgn ‘zeemzoeterigheid’.
10. Gillian Flynn, Donker Hart, Meulenhoff/Boekerij. Een voortreffelijke thriller. Alleen zorgen dat je de volgende dag kunt uitslapen. Deze thriller begint aan een opmars zoals het boek Voor ik ga slapen van S.J.Watson
11. Javier Marias, De verliefden, Meulenhoff. Een spannend verhaal over literatuur en liefde om in één ruk uit te lezen. Wordt terecht getipt als Nobelprijswinnaar.Deze Spanjaard schrijft prachtig!

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie