Een Nederlandse en een Vlaamse twitterleesclub

twitterleesclub Permeke Atwitterleesclub LeestweepsIk was nog maar pas begonnen met mijn twitteraccount ‘boekenfeiten’ of de sympathieke dames Marije vd Haar-Peters (redigent bij o.a. Flair en Flow) en Manon Müller-Jansen (Freelance tekstschrijver en redacteur bij Meer Dan Tekst) volgden mij. Zij zijn duidelijk actief bezig met het zoeken naar volgers van hun twitteraccount ‘leestweeps’ en bijhorende blog www.twitterleesclub.nl. Beiden verwijzen ze voortdurend naar de twitterleesclub. Een twitterleesclub?
Uit nieuwsgierigheid naar de werking ervan en ook omdat ik een uitnodigende recensie van Jeroen Vullings in Vrij Nederland (24/09/2012) over het twitterleesclubboek gelezen had, nam ik deel aan de LeesTweeps-avond van 13 januari rond het boek ‘Anne Frank leeft en woont op zolder’ van Shalom Auslander.

Maar eerst even iets over hun leesclub. De dames hebben een blog waarop ze regelmatig teksten posten. Ze zijn niet afhankelijk van één of andere uitgeverij, bibliotheek of boekhandelketen. Ze tonen geen reclame op hun site. Er is enkel ‘de liefde voor het boek’. Waarschijnlijk hebben ze veel bezoekers. Op hun twitteraccount hebben ze momenteel zo’n 1200 volgers, die ze regelmatig naar hun site doorverwijzen via wedstrijden waarmee het leesclubboek gewonnen kan worden. Handig! Tijdens de vorige twitteravond waren er na anderhalf uur al 310 tweets over het leesclubboek. De avond begon om 8 uur en de vragenronde (om de 15 minuten werd er een nieuwe vraag afgevuurd) duurde twee uur. Nadien werd nog gezellig nagekeuveld. Ik heb mij gedurende die twee uur geen moment verveeld. Ik voelde mij als Vlaming wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Kom ik daar af met enkele citaten uit het boek met paginanummers en al. Blijkt dat de meeste twitters hun boek op tablet lezen. Om maar iets te zeggen. En het twitteren zelf zat in het begin ook niet echt in mijn vingers. Maar het wende.(In Nederland zijn er naar schatting 5 keer zoveel twitteraars als bij ons. Ligt dat aan het eerdere kordate karakter van hen tov het barokke van ons? Of zijn we gewoon wat conservatiever?) De discussie volgen was best interessant. Je kan die trouwens nog altijd volgen in het archief van twitterleesclub.be.

Ik begeleid zelf leesclubs, en ik wist niet echt wat ik me bij zo’n virtuele leesclub moest voorstellen. In een leesclub spreken de mensen elkaar face to face. Waarschijnlijk houden de leden zich soms ook wat in uit respect voor de ander. Ik denk aan de bijeenkomst rond het boek ‘De regels van het Ciderhuis’ van John Irving. Het had een heftig debat kunnen worden over pro of contra abortus, maar dat werd het slechts in beperkte mate. Tegelijkertijd zijn de leden vaak ook heel open over persoonlijke kwesties, aangezien ze elkaar na al die jaren samen lezen, ook beter hebben leren kennen. Ik herinner me de getuigenis van een lid over haar verwerkingsproces na het overlijden van haar man, naar aanleiding van ‘Kalme Chaos’ van Sandro Veronesi. Waarschijnlijk zou het er in een twitterleesclub harder aan toe gaan, vermoedde ik. Zeker bij een roman waar nogal cynisch wordt omgesprongen met de holocaust, zoals ‘Anne Frank leeft en woont op zolder’. Jeroen Vullings haalt in zijn, overigens lovende, recensie volgende citaten aan: “6 miljoen heeft hij er vermoord, en uitgerekend deze niet” en “Pessimisten bouwen geen gaskamers”. Nogal gewaagde uitspraken, niet? En dat alles in de typische lengte van een tweet… Mijn vrees voor over en weer gevloek bleek echter ongegrond. Mijn andere vrees voor oppervlakkigheid ook. De discussie bleef wel inhoudelijk, maar toch boeiend. Het motto van hun website is trouwens: “Het boek gaat over wat je er zelf uit haalt, niet over wat de schrijver belangrijk vindt.” Al die verschillende meningen en standpunten. En vaak zo kort en krachtig verwoord. Knap.

Wat blijkt nu? Ook in België bestaat er een twitterleesclub, ditmaal georganiseerd door de Antwerpse Permekebibliotheek. Op dinsdag 26 maart vanaf 12 uur vindt hun vierde editie plaats. De keuze van de twitteraars viel op ‘Massa’ van Joost Vandecasteele. De auteur zal ’s avonds inpikken en meetwitteren! Wat toch een meerwaarde is. Dit allemaal via de hashtag #welezen. Op http://bibantwerpen.provant.be/artikel/twitterleesclub vind je meer uitleg. Op http://storify.com/BibPermeke/welezen-avond-1-de-intrede-van-christus-in-brusse?utm_source=embed_header kun je heel de virtuele discussie volgen rond hun vorig boek, nl. ‘De intrede van christus in Brussel’ van Dimitri Verhulst. Naast inhoudelijke zijn hier ook stijlvragen te vinden.

Via die twitterleesclub heb ik ondertussen enkele boeiende twitteraars leren kennen, wiens leestips ik graag volg. Twitteren, vluchtig? Deze twitteraccounts doen boeken lezen. En boeken zijn niet ‘vluchtig’.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie