De Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen of The Black Diamond

De oorspronkelijke bibliotheek stamt uit het begin van de twintigste eeuw en ligt aan de Kierkegaards Plads. Via drie bruggen wordt deze verbonden met het nieuwe gebouw dat aan het water ligt. Deze moderne aanbouw is ontworpen door Schmidt, Hammer & Lassen en werd in 1999 ingehuldigd. De gevel in zwarte graniet uit Zimbabwe (1 steen weegt 75 kg) weerspiegelt mooi in het water en lijkt op een zwarte diamant. Vandaar zijn bijnaam, die ondertussen de officiële naam geworden is.

Ook binnen is het gebouw verrassend. Op de gelijkvloers heb je een cafetaria , een kleine boekhandel (meer prentkaarten en info dan boeken), enkele tentoonstellingsruimtes, het Nationaal Fotografiemuseum, het Museum van Deense Cartoonkunst, een concertzaal en conferentieruimtes. Ronduit indrukwekkend wordt het als je naar de roltrappen gaat. Dan kom je in een prachtig atrium terecht met een enorme glazen voorkant met zicht op het water en aan de overkant Christianshavn. Het atrium is 8 verdiepingen hoog en is versierd met een schilderij van Per Kirkeby (210 vierkante meter en geschilderd met ofieverf op 144 MDF-vellen.) Links en rechts van het atrium heb je roltrappen die leiden naar de verschillende afdelingen van de bibliotheek, met zijn 535 lees- en studeerplaatsen en zijn collectie van 221.000 werken, kranten, tijdschirften en microfilms geschikt op 9500 boekenplant. Opvallend is dat, zelfs al is er volop daglicht aanwezig, elk bureau van een leeslamp voorzien is. Zo wordt het zelfs op een vroege winteravond gezellig studeren…

En het oude gedeelte? Die bereik je via de eerste verdieping. Daar bevindt zich de leeszaal voor oude drukken, nl. Reading Room West. Die is op weekdagen open tot 21.00 uur en op zaterdag tot 17.00 uur. Boeken die de dag voordien digitaal aangevraagd zijn, kunnen vanaf 14.00 uur ingezien worden. Een luxe.

Grote luxe, inderdaad, zowel wat het gebouw als de efficiëntie betreft. Maar als je dorst krijgt, ga je toch beter naar de overkant van het water, naar het district Christianshavn, of nog wat verder, naar de alternatieve wijk Chistiana. Daar krijg je twee drankjes voor de prijs van één in de Black Diamond.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie