De jakobsladder van Kader Attia (Bozar, nog tot 22 februari)

In de Bozar staat een boekeninstallatie van de Frans-Algerijnse kunstenaar Kader Attia. In een rechthoekige kamer plaatste hij rondom stellingen met boeken, vooral non-fictie, in allerlei talen. Tussen die boekenrekken staat een soort rariteitenkabinet. En tegen dat rariteitenkabinet staat een ladder. Het plafond is bedekt met een grote spiegel. Bijgevolg worden de boekenrekken oneindig weerspiegeld, zowel naar boven als naar beneden.

Het werk heet ‘Continuum of Repair: the Light of Jacob’s Ladder’. Kader Attia werkt inderdaad rond ‘herstel’. Met deze jakobsladder wil hij het contact tussen aardse en hemelse zaken herstellen. Via morele en intellectuele vorming kan men een soort van perfect leven bereiken.

Mijn zoon (als je goed kijkt, zie je hem ergens zweven) vroeg zich af of je nu naar boven (de hemel) of naar beneden (de hel) moet kijken. Maar in de droom van de oudtestamentische Jakob is er gewoon sprake van ‘een hemelladder met op en neergaande engelen’, een voortdurend contact tussen het aardse en het hemelse.
Hoe verder je kijkt, hoe meer licht je trouwens ziet. Vraag is natuurlijk op welke sport je je bevindt.

De Bozar ligt op de Kunstberg, en een beter huis had die jakobsladder niet kunnen krijgen. Zeker niet na een uitstap naar de overvolle op consumptie gerichte kerstmarkt. Het was een beetje klimmen en we waren moe, maar de wetenschap dat we ons nog altijd kunnen terugtrekken in boeken, deed deugd.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in boekenkunst met de tags , , , . Bookmark de permalink.