De eerste bibliotheek van de wereld

eerste bib

In het British Museum in London zag ik plotseling de eerste bibliotheek ter wereld èn wat meer uitleg over de allereerste bibliothecaris! En niemand die ernaar keek. Een oase van rust te midden van horden toeristen. Ik voelde me koninklijk.

Die eerste bibliotheek ter wereld is van de laatste Assyrische koning Ashurbanipal en stamt uit de 7de eeuw v.C. Hij wilde al de kennis verzamelen in zijn paleis in Nineve. Uit zijn bibliotheek zijn 100-den tabletten bewaard gebleven, die ons heel wat leren over Assyrië, Babylonië en nog oudere rijken. Je vindt er niet alleen werken over de goden, astrologie, geneeskunde en wiskunde, maar ook literaire werken, zoals het beroemde verhaal van Gilgamesh. Naar het schijnt was die Ashurbanipal heel trots op zijn bibliotheek.

Ashurbanipal schreef trouwens sommige teksten zelf neer. Ook zijn vrouw en zijn zus waren de kunst van het schrijven machtig.

Onlangs zag ik een kunstwerk van de Zonnebeekse Isodoor Goddeeris dat meteen aan die eerste bibliotheek deed denken.

cropped-zonnebeke-1.jpg

En ook de boekinstallaties van Anselm Kiefer, dat onlangs in de Bibliothèque National in Parijs te zien waren in de Bibliothèque National in Parijs hebben er iets van… Oordeel zelf.

kiefer bbb

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken, boekenkunst met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie