De Belgische Kitty Crowther wint de Astrid Lindgrenprijs

De Belgische auteur en illustrator Kitty Crowther (°1970) heeft de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen, ook wel de Nobelprijs voor Jeugdliteratuur geoemd. Er waren nog vier andere Belgen genomineerd (Carll Cneut, Klaas Verplancke, Bart Moeyaert en Sylvia Vanden Heede).

Kitty Wie? Ik had nog nooit van Kitty Crowther gehoord. Van de anderen wel. Maar Kitty is een Franstalige Belg, van haar zo’n 35 werken zijn er amper zo’n vijftal vertaald in het Nederlands. Momenteel is er slechts één boek van haar te verkrijgen bij Querido, en dan nog één waar ze enkel als illustrator aan meerwerkte. Ik heb het over de verhalenbundel ‘De verjaardag van de eekhoorn’ van Toon Tellegen, door Die Zeit mooi beschreven als “‘Vlinderachtig licht, innemend teder: precies het juiste cadeau om kinderen zachtjes blij te maken. En ook hét cadeau voor de grote liefde. Als hij/zij het niet mooi vindt, is hij/zij de ware niet.’ Kitty’s illustraties beklemtonen die sfeer uitstekend. Dit boek ken ik. Hoe gek dat ik nooit op de tekenaar gelet heb.
Wel bekend in het Nederlands is ‘Moi et rien’, vertaald als ‘Kleine Dood en het meisje’, maar helaas niet meer in vertaling te verkrijgen. Nooit vertaald, en nochtans een groot succes in het Frans, is ‘Le grand désordre’. Een heel mooi prentenboek voor + 5 jaar. En voor volwassenen zoals ik. Uitgegeven bij Seuil Jeunesse. En binnenkort misschien ook bij een Nederlandse Uitgeverij?

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie