Danger Book van Cai Guo-Qiang in het Bonnefantenmuseum (Maastricht)

Het Bonnefantenmuseum stelt momenteel de ‘buskruitschilderijnen’ van haar BACA winnaar Cai Guo-Qiang (°1959, China) tentoon. De kunstenaar is niet de eerste de beste. Hij leeft sinds 1995 in New York en kreeg daar in 2008 een retrospectieve in het Guggenheim Museum. Maar ook China zelf eert hem: hij was de curator van het eerste Chinese Paviljoen tijdens de Biënnale van Venetië en was ‘Director of Visual and Special Effects’ tijdens de openings- en slotceremonie van de Olympische Spelen in Peking in 2008.
Cai speelt graag met vuur. Hij is vooral bekend van zijn performances. Zijn schilderijen zijn vaak schetsen van uit te voeren performances. Maar sommige schilderijen zijn ook doel op zich. Hij bewerkt doeken of papier met, soms gekleurd, buskruit. “De spanning tussen het aansteken van de lont en het ontploffen ervan zorgt voor ongekende krachten. Het is bijna alchemie. Vergeet niet dat dat het buskruit per ongeluk door Chineze alchemisten uitgevonden werd. Letterlijk vertaald betekent buskruit in het Chinees vuurmedicijn”, zegt hij in The New York Times Magazine van 17 februari 2008.
De vader van Cai was boekhandelaar en kalligraaf. Via hem leerde hij Westerse boeken kennen, zoals ‘Wachten op Godot’. Tijdens de culturele revolutie in China zag hij zijn vader, uit angst voor de Rode Brigades, veel boeken verbranden. Geen wonder dat hij het buskruit ook eens op een boek uitprobeerde.

Hieronder zie je hoe hij zijn tentoonstellingcatalogi als drager gebruikt en bewerkt met gekleurd buskruit.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken, boekenkunst met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie