Bibliotheek Sans Souci in Elsene (augustus 2013)

sans souci voorgevelDe Nederlandstalige bibliotheek van Elsene, nl. Bibliotheek Sans Souci, kaapte in 2012 de tweede plaats weg van de wedstrijd ‘Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel’. De jury, die bestond uit o.a. auteur Brigitte Raskin en cultuurredacteur Eric Rinckhout, loofde de bibliotheek omwille van haar up-to-date collectie, haar 1001 publieksactiviteiten voor een meertalig en multicultureel publiek, een intense buurtwerking, een sfeer van creativiteit en eigenheid en het jonge dynamische personeel. Meer info hierover vind je op www.vvbad.be/sites/www.vvbad.be/files/artikel/file/META_201205_BibElsene.pdf. Geen wonder dat de bibliotheekmedewerkers van de regio Pajottenland een bezoek planden op hun studiereis eind augustus 2013.

Een kort verslag:

De gemeente Elsene is 1 van de 19 tweetalige gemeenten met een heel eigen karakter: 82.000 inwoners, meer dan 150 verschillende nationaliteiten, een groot percentage alleenstaanden, een groot inwonersverloop (gemiddelde verblijfsduur van 3 jaar), rijke Europeanen aan de ene kant van de gemeente, arme migranten aan de andere kant, waarvan velen geen internetverbinding hebben, en sommigen zelfs geen televisie of telefoon. Het is hier dat de Nederlandstalige bibliotheek zich ingebed heeft. De bibliotheek ligt redelijk ingesloten en oogt van buiten nogal klein, maar eenmaal binnen kom je in een open ruimte met een mooie lichtinval.
sans souci ingangbibliotheek sans souci naar boven
De Bibliotheek Sans Souci (Sans Soucistraat 131 in Elsene, recht tegenover het Museum van Elsene) …wil haar naam eer aandoen en een zorgeloze ontmoetingsplaats zijn tussen mensen, talen (7% Nederlands) en culturen, met een gezellige leeszaal, een levendige jeugdafdeling en een uitgebreide computerafdeling. Aan activiteiten is er duidelijk geen gebrek: een cybercafé (“jongeren vertrouwd maken met typische games als playstation en dergelijke”), in het begin van de maand juni is Sans Souci de initiatiefnemer en coördinator van het jaarlijks wijkfeerst boekenbaz’art (spontaan gegroeid uit een boekenverkoop op straat, zie ook www.boekenbazart.be), het organiseren van knutselateliers waarin o.a. met oude boeken een mooie fries gemaakt werd, … Sinds kort werkt de bibliotheek ook samen met de Franstalige bibliotheek en richten ze bijvoorbeeld tweetalige voorleessessies in. Geen wonder dat er een extra voltijds educatief medewerker in dienst is! >bibliotheek sans souci boekenkunst
De bibliotheek werd ingehuldigd in 2007, bestaat dus nog maar enkele jaren, en in die korte tijd hebben ze al heel wat verwezenlijkt. Het enthousiasme van bibliothecaris Nathalie Verstrynge werkt aanstekelijk. Ik heb de indruk dat de meeste collega’s, net als ik, onder de indruk waren. Dit is meer dan een bibliotheek, dit is bijna een cultuurhuis.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie