Bibliothèque Nationale de France François Mitterand of de Très Grande Bilbiothèque

Ik heb al veel over die Très Grande Bibliothèque gehoord: “Indrukwekkend!”, “Zoiets kunnen ze in België niet!”, “Megalomaan”.

 

Ze hebben allemaal gelijk”, denk ik als ik eindelijk de vier 80-meter hoge glazen torens als flatgebouwen tussen de andere flatgebouwen in de kantoorwijk Bercy (metro Austerlitz) ontdek. De bibliotheek is een ontwerp van Dominique Perrault en bestaat uit een grote rechthoekige esplanade van ebbenhout met op de hoeken vier torens die opengeslagen boeken symboliseren. In deze torens werden de boeken nadien (!) tegen het daglicht beschermd door houten luiken. Tussen de vier torens ligt een minibos. De torens worden verbonden door verschillende leeszalen, een cafetaria, een boekhandel en tentoonstellingsruimten. Niet erg handig om de handschriften vanuit hun opslagplaats in de torens naar de gebruiker te brengen, lijkt me.

bibliotheek mitterrand

Hoe groot, denk ik, hoe ongelooflijk groot. Zouden die torens werkelijk gevuld zijn?Even opzoeken. De verzameling van de nationale bibliotheek van Frankrijk omvat meer dan dertien miljoen boekbanden en 350.000 kranten – en tijdschriften. (cfr Koninklijke Bibliotheek van Brussel: vijf miljoen boeken en 21 500 tijdschriften). Daarnaast beheert de bibliotheek zo’n twintig miljoen documenten in verschillende collecties, waaronder een beroemde verzameling oude handschriften. Een belangrijk onderdeel van de bibliotheek is de digitale bibliotheek Gallica, die honderdduizenden documenten via internet toegankelijk maakt. Op www.Gallica.bnf.fr  worden de originele teksten uit de Franse cultuur in PDF aangeboden. Het is zo’n beetje de Franse pendant van het Duitse Gutenberg  (www.gutenberg.org) en het Nederlandse DBNL (www.dbnl.org).

Vroeger stond de nationale bibliotheek in de Rue Richelieu. In juli 1988 maakte President François Mitterand het besluit bekend om in Parijs de modernste bibliotheek ter wereld te bouwen. 8 jaar later, enkele maanden na zijn dood, stond de bibliotheek er. Vind ik hem mooi? Ik weet het niet. Ik vind hem immens. En ik zou er wekelijks heen gaan, moest ik kunnen. Wat een rust binnenin. Ligt dat aan de verlichting, de vloerbedekking, het hout? Of ligt het alleen maar aan de zwaarbeveiligde ingang? En wat een kennis die hier voor handen ligt…

Interessant om weten: deze bibliotheek is gesloten op maandag, maar wel open op zondagnamiddag van 13 tot 19 uur!

Lunchtip: Gelukkig waren we vroeg, want rond halféén stond er buiten al een rij aan te schuiven. De sfeer binnenin stond ons aan, de herfstbladeren lagen over de vloer gestrooid. De bediening was vlug, het eten was lekker, en de prijzen waren zo’n meevaller dat we meteen besloten om nog  een door het huis bereid ijsje als toetje te nemen. Adres? Le comptoir de L’épicerie. Chez Lili et Marcel. Café-restaurant. Quai d’Austerlitz 1, 75013 Paris. Tél. 01 45 85 00 08.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie