Bibliotheek Affligem (augustus 2013)

-verslag studiereis bibliotheken Pajottenland-
vroegere bib affligem
nieuwe bib affligemSinds 24 mei is hij er, de nieuwe bibliotheek aan de Bellekouter met een oppervlakte van 800 vierkante meter. Wat een verschil met het vroegere gebouw in het oud-gemeentehuis van deelgemeente Hekelgem met zijn 183 vierkante meter boekenruimte, verdeeld over negen lokaaltjes!

Het is geen bibliotheek meer waar mensen naartoe komen om boeken te ontlenen en mee naar huis te nemen, maar het is een plek geworden waar het aangenaam vertoeven is: een zogenaamde ‘verblijfsbibliotheek’. De bibliothecaris Marjon De Ridder spreekt ook over een ‘belevingsbibliotheek’: een bibliotheek als plaats waar mensen elkaar ontmoeten en waar je verschillende dingen kunt doen, individueel, maar ook met kleine of grote groepen mensen. En waar mensen boeken kunnen ontdekken.
bib affligem zolderbibliotheek Affligem kelder
Hoe? De bibliotheek is ingedeeld in een internetruimte, een jeugdafdeling met een heuse babyhoek en vertelhoek en een volwassenafdeling met acht themakamers: kelder, garage, voortuin, keuken, studeerkamer, zolder, slaapkamer en logeerkamer. Heel huiselijk allemaal. Zo vlak naast de E40 is het ook opvallend stil. Iemand die de romantische boeken van Santa Montefiore verslindt, kan naar de slaapkamer en op zijn gemak ook meteen andere romantische boeken ontdekken. Tegelijkertijd kan de lezer daar ook psychologische non-fictie boeken raadplegen over liefdesverdriet… Om maar iets te noemen. Maar het is inderdaad wel zo dat non-fictie en fictie bij elkaar in één themakamer staan. De nieuwste thriller van Grisham vind je in de kelder, en meteen krijg je er alle soorten spannende boeken bij. En de laatste Lanoye? Waar zoek je die? Ik vermoed in de voortuin, waar de “werken van onze Vlaamse en streekauteurs van toen en nu, bij elkaar geplaatst zijn. Je vindt er ook boeken over Affligem, over Vlaanderen en België, maar ook boeken over biologie, planten en tuinen.” Of moet je daarvoor in de studeerkamer zijn? “De kamer voor fijnproevers, waar literaire pareltjes staan te popelen om gelezen te worden. En wie graag wat meer achtergrond heeft, vindt er non-fictie over taal en literatuur, filosofie en kunst.” Eventjes opzoeken op één van de computers, het boek in de juiste kamer halen en meteen met andere boeken geconfronteerd worden…
De idee achter zo’n verblijfs-en belevingsbibliotheek zou uit Nederland overgewaaid zijn. Ik heb de opvattingen ook al in boekhandelketens bij ons gezien. ((Men gaat daar zelfs met geurtjes per afdeling experimenteren: muskus bij de romantiek, vanille bij de klassiekers, enzovoort.)) Het was voor mij even wennen om de verkooptrucs ook in bibliotheken toegepast te zien. Volgens de bibliothecaris is er inderdaad, zeker bij de traditionele bibliotheekbezoeker, een drempel die moet overwonnen worden.
bibliotheek Affligem kinderhoek Uiteindelijk blijkt het opzet, op een laagdrempelige en aangename wijze mensen lokken, geslaagd, en dat is wat telt. In het geval van Affligem was dat ook broodnodig. In 2007 haalde de gemeente nog de pers met haar ‘minst bezochte bib van Vlaanderen’. Nu, drie maanden na de opening, is het aantal gebruikers al verdrievoudigd. Ik denk trouwens dat ik terugkom met mijn zoon: de vertelhoek in de jeugdafdeling is ronduit schitterend.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie