Avondrood in CC Westrand (Dilbeek) op zaterdagavond 23 december + meet and greet met Lize Spit

‘Avondrood’ is een literair-muzikale productie met Lize Spit, Elise Caluwaerts (coloratuursopraan) en Kim Van den Brempt (pianist) gebaseerd op de Vier letzte Lieder van Richard Strauss (1864-1949).

De kracht van het voorlezen

Lize Spit schreef de tekst in opdracht van Behoud de Begeerte en leest die voor. Zij is geen voordrachtkunstenares, maar dat geeft niet. Breekbaar staat zij midden op het podium een tekst voor te lezen. Het heeft iets intiems en betoverends. Je waant je in een huiskamer. Ik vraag me af of een echte voordrachtkunstenares dat effect ook zou bereiken. Pas bij de tussenkomsten van de overigens schitterende sopraan en pianist kom je in het besef dat je in een theater zit.
Voorlezen werkt dus nog altijd. Het was muisstil in de zaal terwijl Lize Spit haar verhaal deed over een beroemd dirigent die bij aanvang van een uitvoering van de Vier Letzte Lieder in de Brusselse Munt, nog voor er één noot gespeeld is, van het podium stapt en een taxi richting het Zwarte Woud neemt. Een knap opgebouwde tekst die de spanning tot op het eind volhoudt.

Meet and greet met Lize Spit, de auteur van ‘Het smelt

De leden van de twee Dilbeekse leesclubs, nl. Het Leessalon en de Dilbeekse Leesclub, werden na de voorstelling in de Foyer verwacht waar ze met een glas cava een meet and greet kregen met Lize Spit. Ze gaf de indruk dat ze er graag bij was, ze babbelde er alleszins op los, hoewel ze ergens in het gesprek liet vallen dat ze al de drukte bij het monstersucces van haar debuut ‘Het smelt’ wel lastig vond. Soit, het was een gezellige babbel.
Over het succes van haar debuut vertelt ze dat het waarschijnlijk te danken is aan haar kijkvermogen, observatievermogen en de beelden die ze daarbij ophangt. Bovendien is haar woordenschat beperkt, zegt ze, en heel gemakkelijk door iedereen te volgen. Haar taalkennis kan zeker niet tippen aan dat van bijvoorbeeld een Ilja Leonard Pfeijffer, waar ze veel bewondering voor heeft.
Het succes is haar alleszins niet niet naar het hoofd gestegen.

Plannen voor 2019

De leesclubleden kwamen ook te weten dat de tekst in opdracht, nl. Avondrood, een ideale opstap was om ‘Het smelt’ achter zich te laten en aan een nieuwe roman te beginnen. In het voorjaar van 2019 zal die uitkomen, en het zal gaan over ‘hoe het is om met een depressief iemand samen te wonen’.
Nogal zwaar. Net zoals haar debuut. Toch zegt Lize dat zij ‘Het smelt’ niet zo donker ziet. Pas bij gesprekken over de filmplannen van Veerle Baetens (start opnames winter 2019) merkte ze hoe hard ‘Het smelt’ wel is. Zelf vindt ze het boek soms zelfs humoristisch.

Met dank aan CC Westrand en werkgroep literatuur bibliotheken Pajottenland/Zennevallei

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in Bibliotheken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie