Amy Bloom: Wij geluksvogels (leesverslag Ann)

wij geluksvogelsHoe ver kan optimisme gaan? De geluksvogels in de roman, twee halfzussen en hun naasten, liegen, bedriegen, stelen en dumpen dat het een lieve lust is. Puur om te overleven, maar hun levenslust spat er wel van af. Je moet het maar doen als schrijfster.

Die geluksvogels zijn nauwelijks geluksvogels te noemen. In het begin van het verhaal wordt het tienermeisje Eva door haar moeder onvoorbereid bij haar vader afgezet. Een tijdje later vergezelt ze haar oudere halfzus Iris naar Hollywood op een fantastische roadtrip. Aanvankelijk lijkt Iris het daar helemaal te maken, maar uiteindelijk (na amper 50 van de 250 bladzijden!)belanden ze samen van de regen in de drop en moeten ze noodgedwongen Hollywood verlaten. Het enige geluk dat ze hebben is dat ze blijven dromen, en dat ze in de liefde geloven. Ze blijven lachen, en de lezer met hen. Als lezer houd je sowieso van hen.

Eva zoekt (p.193) naar “een woord dat het tegengestelde van wonderbaarlijk is.” Wat dat woord ook moge zijn, het is het woord dat dit absurde verhaal vol flamboyante figuren en bizarre gebeurtenissen samenvat. Een leven als een film. Wonderbaarlijk. Maar niet echt zoals in je dromen.

Het verhaal speelt zich af tussen 1939 en 1949 en bestaat uit korte hoofdstukken en brieven, met verschillende perspectieven. Soms wat chaotisch, maar dat past. Het speelt zich vooral af in de Verenigde Staten (waaronder Hollywood), maar ook in Duitsland en Engeland. WOII en het lot van de Duitsers in Amerika wordt zijdelings goed weergegeven. Het is een stuk oorlogsgeschiedenis dat ik niet kende. Waarvoor dank aan deze Amerikaanse schrijfster.

Een wonderlijk boek met een schitterend taalgebruik dat je versteld doet staan.

Over Ann Vandamme

begeleidde al leesgroepen toen zij nog geen website had. Sinds 2007 plaatst zij alle leesgroepwerkbladen op het net. Ondertussen vist zij regelmatig werkbladen op uit haar papieren archief en zet die ook online. Vroeger werkte zij in een boekhandel, later in een uitgeverij en sinds 2014 is zij bibliothecaris van Pepingen, in het hart van het Pajottenland. De bibliotheken van de regio Pajottenland en Zennevallei werken nauw samen, en ook de verschillende leesclubs organiseren vaak een gemeenschappelijk evenement. Het logische gevolg is dat al deze leesclubs ook op deze blog een plaats krijgen. Veel leesplezier!
Dit bericht is geplaatst in literatuur met de tags , , , . Bookmark de permalink.